• Головна
  • Проекти
  • Депутати Тернопільської облради вважають, що споруди Почаївської Свято-Успенської лаври потрібно вилучити з довгострокової оренди громади УПЦ...

Депутати Тернопільської облради вважають, що споруди Почаївської Свято-Успенської лаври потрібно вилучити з довгострокової оренди громади УПЦ

12.02.2010, 11:11
Депутати Тернопільської облради вважають, що споруди Почаївської Свято-Успенської лаври потрібно вилучити з довгострокової оренди громади УПЦ - фото 1
Споруди Почаївської Свято-Успенської лаври у 2003 році передали у безкоштовну оренду громаді УПЦ (МП) до 2052 року.

pochaiv_3.jpgТЕРНОПІЛЬ – Під час сесії 11 лютого депутати Тернопільської облради звернулися до Прем’єр-міністра з вимогою скасувати рішення, яким лавру вилучили із заповідника, у складі якого святиня була до 2003 року, повідомляє інформагентство ZIK.

«Зараз Почаївська лавра стала на Тернопіллі осередком українофобства, – зазначив заступник голови облради Олег Боберський. – Літургії ведуться російською мовою, література друкується російською. Монахи лаври вороже ставляться до представників інших конфесій, зокрема до православних Київського Патріархату».

На попередньому засіданні сесії облради депутати створили тимчасову комісію, яка займалася вивченням процесу передачі лаври та її діяльністю.

Як йдеться у повідомленні, члени комісії з’ясували, що зараз на території лаври проводиться незаконний видобуток будматеріалів. Окрім того на території Кременецького району, де розташована лавра, правоохоронці постійно виявляють іноземних громадян, які перебувають там з порушенням міграційного законодавства. Переважно, це громадяни Росії, Молдови та інших країн СНД.

Турбувалися депутати і можливістю перебування на території лаври представників російських спецслужб. Однак членам тимчасової комісії у процесі роботи не вдалося ні підтвердити, ні спростувати ці дані, повідомила Gazeta.ua.

Споруди Почаївської Свято-Успенської лаври у 2003 році передали у безкоштовну оренду громаді УПЦ (МП) до 2052 року.