• Головна
  • Проекти
  • «Хто б сьогодні не прийшов до влади, Церква не загине, Церква йтиме далі. Так само, як і Україна», – Глава УГКЦ...

«Хто б сьогодні не прийшов до влади, Церква не загине, Церква йтиме далі. Так само, як і Україна», – Глава УГКЦ

09.02.2010, 15:21
«Хто б сьогодні не прийшов до влади, Церква не загине, Церква йтиме далі. Так само, як і Україна», – Глава УГКЦ - фото 1
За словами Патріарха Любомира, Творець спостерігає за процесом, не накидаючи народу правителів. Він знає, хто очолить українську державу, але це не означає, що Він сам особисто «голосує» за того чи іншого кандидата.

Patr_Lubomyr_Huzar.jpgКИЇВ – На запитання журналу «Главред» , яких змін – позитивних чи негативних – слід сьогодні очікувати після обрання нового Президента, Патріарх Любомир відповів: «Хто б сьогодні не прийшов до влади, Церква не загине, Церква йтиме далі. Так само, як і Україна. Як воно буде – побачимо. Я тим не журюся. Надто багато залежить від нас самих – як ми себе поводитимемо і як громадяни, і як християни. Це все – спекуляції і певне політиканство: розмови про те, чого ми мусимо сподіватися. Ми не йдемо назад, до радянського режиму, до Сталіна... Там мало на що можна було розраховувати, там була би повна загибель. Але тут – не така ситуація. Ми можемо про щось здогадуватися, над чимось замислюватись, але вибір вже зроблено. Кожен вибір є ризикованим – така вже його природа».

За словами Патріарха Любомира, Творець спостерігає за процесом, не накидаючи народу правителів. Він знає, хто очолить українську державу, але це не означає, що Він сам особисто «голосує» за того чи іншого кандидата.

«Ми не повинні приписувати Богові наші вчинки. Бог каже: «Хочете? – Маєте...Господь Бог як ніхто зберігає для нас людську свободу. Тому не можна казати на того чи іншого президента, що він є Божим помазаником. Чи хотів його Бог насправді, чи ні – то тільки Господь знає. У тому, що саме Бог допускає когось до влади, немає сумніву. А от чи він цю людину хоче – це цілком інша річ, – зауважив Патріарх Любомир в інтерв’ю «Главреду», опублікованому 9 лютого.

За словами Патріарха Любомира, вибори не відбуваються в день голосування, вони є підсумком певного процесу, який проходить суспільство, і неминуче відображають ступінь його громадянської зрілост.і

На твердження журналіста «Главреда» про те, що серед вісімнадцяти кандидатів з першого туру здебільшого були «старі обличчя», політики кучмівської доби... , Патріарх Любомир так оцінив цю ситуацію: «Але ж люди нічого не робили – чекали, чекали. Чому ніхто не подбав про те, щоб були нові люди? Де ті люди? Чому вони нічого не робили? Чому сиділи й споглядали, замість того, аби створювати нові партії, висувати нових кандидатів»? За переконанням Глави УГКЦ, «тепер не можемо нарікати, але мусимо взяти певний урок для себе з тих виборів».