• Головна
  • Проекти
  • Всеукраїнська рада Церков назвала вибір «проти всіх» втратою виборцем свого шансу...

Всеукраїнська рада Церков назвала вибір «проти всіх» втратою виборцем свого шансу

01.02.2010, 14:26
Всеукраїнська рада Церков назвала вибір «проти всіх» втратою виборцем свого шансу - фото 1
Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій оприлюднила офіційне Звернення до українського народу з нагоди другого туру виборів Президента України.

VRCiRO.jpgКИЇВ — Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій оприлюднила офіційне Звернення до українського народу з нагоди другого туру виборів Президента України. У своєму виборі ВРЦіРО закликала кожного керуватися «не одноразовою особистою вигодою, а усвідомленням блага суспільства, моральними критеріями та власними світоглядними переконаннями». Також автори звернення застерігають громадян України, щоб ті не дали себе купити, не продавати свій голос. Проголосувати, при чому не проти всіх, а за конкретного — того чи іншого — із запропонованих у бюлетені кандидатів закликала ВРЦіРО.

Прес-служба ВРЦіРО наводить повний текст Звернення:

«Шановні співвітчизники!

7 лютого відбудеться другий тур виборів Глави нашої держави. Це – важлива суспільна подія, адже від того, хто очолюватиме нашу країну в наступні роки, значною мірою залежатиме майбутнє і суспільства, і кожного громадянина.

Україна – демократична держава, в якій громадяни мають право вільно обирати Президента країни. Це право – велике досягнення, але воно на кожного громадянина накладає і велику відповідальність. Тому ми закликаємо всіх виборців, незважаючи на можливе розчарування або зневіру в політиці та політиках, в день голосування прийти на виборчі дільниці та зробити усвідомлений вибір, віддати свій голос за ту особу, яка, на вашу думку, є гідною бути Президентом України – гарантом державної незалежності, суверенітету, суспільного і духовного розвитку народу.

У своєму виборі ми закликаємо кожного керуватися не одноразовою особистою вигодою, а усвідомленням блага суспільства, моральними критеріями та власними світоглядними переконаннями. Ми в черговий раз застерігаємо всіх – не дайте себе купити, не продавайте свій голос за гроші, подачки чи обіцянки, будьте гідними високого звання Людини й Громадянина.

В світі немає держави без керівництва. Якщо ми будемо байдужі до вибору Президента або проголосуємо проти всіх – ми втратимо свій шанс, а вибір все одно буде зроблений, але вже без нашої участі. Цього не можна допустити, адже реалізація права вибору – це громадянський обов’язок. За підсумками виборів один з двох кандидатів на посаду Президента України очолить нашу державу. Від голосу кожного з вас значною мірою залежить – хто це буде. Тому прийдіть на виборчу дільницю і проголосуйте! 

Ми звертаємося до всіх, від кого залежить чесне й справедливе проведення виборів, – до членів виборчих комісій, політиків, суддів та правоохоронців – пам’ятайте про свою відповідальність перед Богом та українським народом. Також ми закликаємо власників засобів масової інформації та журналістів подавати правдиву інформацію про кандидатів і перебіг виборчого процесу.

Ми закликаємо всіх віруючих посилено молитися про чесні й справедливі вибори, про обрання найбільш достойного кандидата на посаду Президента України. Ми сподіваємося, що український народ, кожен з вас, зробить мудрий і достойний вибір.

Нехай Україну і всіх вас благословить Господь!


Звернення підписали члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій:

Філарет (Денисенко) – Патріарх Київський і всієї Руси-України, предстоятель Української Православної Церкви – Київський Патріархат;

Володимир (Сабодан) – Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української Православної Церкви;

Мефодій (Кудряков) – Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви;

Любомир Гузар – Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької Церкви;

Маркіян Трофим'як – Єпископ, ординарій Луцької дієцезії, відповідальний за зовнішні зв’язки Римсько-Католицької Церкви в Україні;

В’ячеслав Нестерук
– Єпископ, президент Всеукраїнського Союзу об'єднань євангельських християн-баптистів;

Михайло Паночко – Єпископ, голова Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської-п'ятидесятників;

Леонід Падун
– Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;

Василь Райчинець – Старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України;

Андрій Гамбург – президент Синоду Німецької євангелічно-лютеранської Церкви України;

Григоріс Буніатян – Архієпископ Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви;

Шейх Ахмед Тамім – Муфтій України, глава Духовного управління мусульман України;

Еміралі Аблаєв – Муфтій Духовного управління мусульман Криму;

Руслан хазрат Абдікєєв
– Муфтій Духовного центру мусульман України;

Григорій Комендант – Президент Українського Біблійного Товариства.»

Попередньо із подібними заявами окремо виступили Предстоятель УПЦ КП, УГКЦ та УАПЦ.