• Головна
  • Проекти
  • Предстоятель УГКЦ закликав мирян не голосувати «проти всіх» на виборах Президента...

Предстоятель УГКЦ закликав мирян не голосувати «проти всіх» на виборах Президента

28.01.2010, 13:48
Предстоятель УГКЦ закликав мирян не голосувати «проти всіх» на виборах Президента - фото 1
Патріарх Любомир, Предстоятель УГКЦ, 28 січня у прес-центрі «Українського дому» прокоментував Звернення Синоду УГКЦ з нагоди другого туру виборів Президента України.

Патріарх_Любомир.jpgКИЇВ — Патріарх Любомир, Предстоятель УГКЦ, 28 січня у прес-центрі «Українського дому» прокоментував Звернення Синоду УГКЦ з нагоди другого туру виборів Президента України. Під час прес-конференції Патріарх закликав всіх мирян і людей доброї волі не голосувати «проти всіх», а зробити вибір на користь одного з двох кандидатів в Президенти у другому турі виборів Глави держави.

«Не голосувати або голосувати проти всіх — це не є вибір, це є до певної міри втеча, тому ми цього не схвалюємо», — сказав Предстоятель УГКЦ.

Він також наголосив, за інформацією ІМК, що Церква не може заборонити право громадян проголосувати проти всіх, але не потрібно нехтувати нагодою зробити вибір: «Якщо ми маємо нагоду вибирати, ми маємо нею користуватися».

Коментуючи Звернення Синоду єпископів УГКЦ щодо другого туру виборів, Патріарх, про що інформує «Обком», відзначив: «Ми б хотіли звернути увагу мирян, духовенства, членів нашої Церкви, а також інших людей, які хочуть до цього прислухатися на обов'язок взяти активну участь у виборах Президента. Ми закликаємо не голосувати «проти всіх», а швидше розсудливо, розумно, згідно з закликом своєї совісті задекларувати, кого з двох кандидатів бажаємо вибрати Президентом».

На запитання, чи Звернення УГКЦ до мирян означає підтримку одного із двох кандидатів, зокрема Ю.Тимошенко, Патріарх Любомир відповів, що Церква займає позицію нейтралітету.

«Ми цураємось у будь-який спосіб втручатися у конкретну політику... Я не маю мандату від Господа Бога, щоб вказувати на конкретного кандидата», — зазначив Предстоятель УГКЦ.

Після прес-конференції Предстоятель УГКЦ зустрівся з Президентом України.

Попередньо, як РІСУ інформувала, не голосувати «проти всіх» вірних закликав Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет, наголошуючи при цьому, що у виборах свідомі громадяни та християни участь взяти повинні.