• Головна
  • Новини
  • Житомирщина: прихильники УПЦ МП забарикадувались у церкві, заявивши, що їх «зачинили націоналісти»...

Житомирщина: прихильники УПЦ МП забарикадувались у церкві, заявивши, що їх «зачинили націоналісти»

11.03.2019, 09:38
У Баранівці Житомирської області загострився конфлікт між парафіянами храму Різдва Пресвятої Богородиці, які до останнього часу залишалася у підпорядкуванні Церкви Московського Патріархату.

У Баранівці Житомирської області загострився конфлікт між парафіянами храму Різдва Пресвятої Богородиці, які до останнього часу залишалася у підпорядкуванні Церкви Московського Патріархату. Як повідомили «Главкому» очевидці, конфлікт почався близько місяця тому, але сьогодні протистояння дійшло до того, що частина релігійної громади зачинилася у церкві.

Конфлікт загострився після обіду у неділю, 10 березня.

За версією прихильників Московського Патріархату, до церкви під'їхали молоді люди, які начебто назвалися націоналістами, і заявили, що храм тепер належить релігійній громаді помісної Православної Церкви. Візитери, не питаючи думки людей, які зібралися у церкві, нібито зачинили їх у приміщенні. При цьому на місці подій була присутня поліція, вона впродовж дня чергувала біля храму, не допускаючи силового протистояння.

За версією ж прихильників Помісної Церкви, напередодні відбулися збори місцевої релігійної громади, яка більшістю голосів вирішила вийти з підпорядкування Московського Патріархату і перейти до Православної Церкви України. А настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці не погоджується із результатами парафіяльних зборів. Активні прихильники Помісної Церкви заперечують застосування сили до опонентів.

На відео з місця подій можна побачити агресивну поведінку представників релігійної громади церкви, які обстоюють інтереси Московського Патріархату. На зауваження однієї з парафіянок про те, що місцевих вірян не пускають до церкви, ігуменя перейшла до образ, звертаючись на «ти»: «іди попросися, і тебе пустять, чого ти тут стоїш? Чому ти вранці не прийшла на молитву як належить православній християнці? Де твоя спідниця? Де твої очі? Що ти їх понафарбовувала? А православні християни не мають права фарбувати!».

Нагадаємо, станом на кінець лютого на Житомирщині вже 33 релігійні громади прийняла рішення про перехід із УПЦ Московського Патріархату до Православної Церкви України.