• Головна
  • Новини
  • У Нідерландах скасували конкурс карикатур на пророка Магомета...

У Нідерландах скасували конкурс карикатур на пророка Магомета

02.09.2018, 10:50
У Нідерландах скасували конкурс карикатур на пророка Магомета - фото 1
Крайньо-правий депутат парламенту Нідерландів Геерт Вілдерс скасував запланований конкурс карикатур на мусульманського пророка Магомета на тлі масових протестів проти цієї події у Пакистані.

Крайньо-правий депутат парламенту Нідерландів Геерт Вілдерс скасував запланований конкурс карикатур на мусульманського пророка Магомета на тлі масових протестів проти цієї події у Пакистані. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Вілдерс, який отримав погрози смерті через свої плани, пізно ввечері 30 серпня заявив, що вирішив скасувати подію, щоб «запобігти жертвам ісламістського насильства».

«Безпека людей є важливішою», – написав 54-річний Вілдерс у Facebook.

Фізичні зображення Аллаха або пророка, навіть позитивні, вважаються богохульством в ісламі та заборонені. У Пакистані таке блюзнірство карається смертю, а просто звинувачення в цьому може призвести до лінчування.

Вілдерс заявив, що сильні супротивники «бачать не тільки його, але й усі Нідерланди як ціль».

Організатори вуличних акцій протесту в Пакистані закликали Ісламабад розірвати дипломатичні відносини з Нідерландами у зв’язку з цією подією. Приблизно 10 тисяч пакистанців йшли зі східного міста Лахор до Ісламабада на знак протесту проти події.

Reuters повідомив, що за кілька годин до того, як Вілдерс скасував конкурс карикатур, афганські таліби закликали афганських солдатів атакувати голландські війська, які служать у місії НАТО в Афганістані.

Суперечки довкола нині скасованого конкурсу карикатур нагадали події 2005 року, коли публікація зображень пророка Магомета в данському виданні призвело до протестів і спалаху насилля в багатьох мусульманських країнах.

Напередодні в Гаазі затримали 26-річного громадянина пакистанського походження, який погрожував напасти на Вілдерса.

Передбачалося, що конкурс пройде в листопаді в офісі «Партії свободи» в будівлі парламенту за посилених заходів безпеки.