• Головна
  • Новини
  • Військова академія Одеси вважає претензії УПЦ (МП) на храм безпідставними...

Військова академія Одеси вважає претензії УПЦ (МП) на храм безпідставними

17.08.2018, 10:00
Військова академія Одеси вважає претензії УПЦ (МП) на храм безпідставними - фото 1
Керівництво Військової академії Одеси відхилило як безпідставні претензії Одеської єпархії УПЦ (МП) на приміщення для реалізації духовних потреб курсантів, офіцерів та їх родин.

Керівництво Військової академії Одеси відхилило як безпідставні претензії Одеської єпархії УПЦ (МП) на приміщення для реалізації духовних потреб курсантів, офіцерів та їх родин.

Таку позицію оприлюднив начальник Військової академії генерал Олег Гуляк, коментуючи заяву Одеської єпархії УПЦ (МП) з цього приводу, повідомляє Укрінформ.

"Керівництвом Військової академії Одеси, яка є правонаступницею Інституту Сухопутних військ ЗСУ, не передавалось жодного з приміщень військового закладу в оренду Одеському єпархіальному управлінню УПЦ (Московського Патріархату) чи одній з парафій, як-то храму Кирила і Мефодія. Таких документів не існує", - зазначив Гуляк.

Він підкреслив, що храм св. Кирила і Мефодія дійсно існував на території закладу з 1899 року по 1922 рік. Проте на той час це була територія юнкерського училища.

"З 2002 року приміщення колишнього храму навчального закладу використовується для душпастирської роботи з військовослужбовцями та членами їх родин", - підкреслив Гуляк.

За його словами, храм місцевої парафії УПЦ (МП) розташований за межами території академії, на вулиці Бреуса. А приміщення на території військового закладу не належить жодній релігійній конфесії, в різні часи там проводять Богослужіння різні Церкви, з якими керівництво Військової академії здійснює укладення меморандумів про співпрацю. Зокрема, це УГКЦ, УПЦ КП та представники протестантських церков України.

Представники релігійних конфесій, зареєстрованих в Одесі, також вважають, що у військовому закладі не може бути храмів тієї чи іншої парафій.

"Існування храму однієї конфесії у військовому навчальному закладі незаконне. В Україні Церква відділена від держави, а в ЗСУ служать представники різних релігій та конфесій, і всі повинні мати можливість отримати духовну підтримку", - прокоментував ситуацію представник Одеського екзархату УГКЦ.

Як повідомлялося, група священиків Одеської єпархії УПЦ (МП) влаштувала 14 серпня провокацію поряд з контрольно-пропускним пунктом Військової академії Одеси, намагаючись потрапити на територію закладу під час проходження базової підготовки капеланами ЗСУ.

"Під час занять з бойової підготовки курсантів до Військової академії намагалась проникнути група представників УПЦ (Московського Патріархату). Їм було відмовлено в доступі на територію військового об'єкта, відповідно до статутних вимог ЗСУ", - пояснили у навчальному закладі.

Співробітники Патрульної поліції Одеси забезпечили порядок, не допустивши правопорушень на території, що прилягає до Військової академії.