У Львові вірні УПЦ (МП) пікетують облдержадміністрацію

05.02.2018, 14:21
У Львові вірні УПЦ (МП) пікетують облдержадміністрацію - фото 1
Вірні УПЦ (Московського Патріархату) пікетують адмінбудівлю Львівської облдержадміністрації. Парафіяни протестують проти «підпалу» сучасної дерев`яної споруди церкви, самовільно зведеної у найбільшому житловому масиві міста – Сихові.

Вірні УПЦ (Московського Патріархату) пікетують адмінбудівлю Львівської облдержадміністрації. Парафіяни протестують проти «підпалу» сучасної дерев`яної споруди  церкви, самовільно зведеної у найбільшому житловому масиві міста – Сихові.

За інформацією Укрінформу, учасники нечисленного пікету поводяться агресивно. Вони не йдуть на діалог ні з журналістами, ні зі співробітниками СБУ, які прийшли до них, щоб роз`яснити причини пожежі. Натомість парафіяни криком намагаються довести, що перекриття і внутрішнє убранство церкви згоріли внаслідок умисного підпалу і що таким чином місцева влада та праворадикали намагаються знищити не тільки будівлю храму, а й саму церкву Московського патріархату в регіоні.

Нагадаємо, в ніч на 3 лютого до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу в Львові на проспекті Червоної Калини, 85 у дерев’яній православній церкві святого кн. Володимира Московського патріархату, розміром 8 х 15 м. Вогнем знищено обшивку даху, дерев’яне перекриття на площі 100 кв.м та церковний інвентар, підлогу та облицювання стін на площі 30 кв.м, пошкоджено церковний інвентар на площі 40 кв.м. Врятовано: будівлю церкви».

Пожежа_2.jpg

Пізніше  архиєпископ Львівський і Галицький Філарет заявив, що у Львівській єпархії УПЦ (МП) вважають, що причиною пожежі в храмі св. рівноапостольного князя Володимира на проспекті Червоної Калини у Львові став підпал. Його, на думку священнослужителя, вчинили радикально налаштовані люди.

За даними ж ДКНС та Нацполіції, загоряння в цьому храмі сталося всередині приміщення, скоріше за все, внаслідок короткого замикання електромережі.

пожежа_1.jpg

Довідка РІСУ: У 1991 році громада Української Православної Церкви (МП) у Львові отримала дозвіл на використання ділянки площею 0,6 га на пр. Червоної Калини під церкву. Після розколу церкви на УПЦ КП та УПЦ (МП), люди забули про будівництво храму. Однак у 2008 році цю землю рішенням сесії було передано УПЦ КП.

Громада УПЦ (МП) каплиці Св. Князя Володимира у серпні 2008 року оскаржувала це рішення сесії у прокуратурі.

Тоді влада пропонувала УПЦ (МП) взамін інші ділянки під церкву, однак, за словами тодішнього протоєрея УПЦ (МП) Володимира Кузя, «жодна з них не виявилася рівноцінною» тій, на якій каплиця зараз стоїть. Питання залишилося відкритим.

У Львівській міськраді 30 січня 2018 року запевнили, що не надавали землю під храм УПЦ (МП) на Сихові.