Вірні УПЦ (МП) пікетували Тернопільську ОДА

04.09.2015, 17:24
Вірні УПЦ (МП) пікетували Тернопільську ОДА - фото 1
Пікет із вимогами скасувати розпорядження голови облдержадміністрації про реєстрацію статуту релігійної громади села Колосова Кременецького району в новій редакції влаштували вірні УПЦ (МП) 4 вересня 2015 р.

exklusiv.gifПікет із вимогами скасувати розпорядження голови облдержадміністрації про реєстрацію статуту релігійної громади села Колосова Кременецького району в новій редакції влаштували вірні УПЦ (МП) 4 вересня 2015 р.

Адже зміни до статуту, зафіксовані у розпорядженні № 536-од від 28 серпня 2015 р., означають, що громада св. Івана Богослова у селі входить до УПЦ КП. Таким чином вірні УПЦ (МП) втрачають статус зареєстрованої громади, а відтак і право на храм, повідомляє кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

пікет.jpg

“Немає меж обурення. Ніхто нічого не сказав, а тихенько прийняли. Щось таке виходить, що наша громада випарувалася, на іншу планету переїхала, – говорить секретар Тернопільської єпархії УПЦ (МП) о. Степан Балан. – Ми не сподівалися, що за нового голови таке буде. Він же казав, що все робитиме за законом.

 Священик наполягає, що обладміністрація не мала права вносити зміни до статуту, бо є ухвала Кременецького райсуду від 26 вересня 2015 р., що забороняє це робити, оскільки спір довкола долі громади перебуває у судовому розгляді.

“Церква – у нашої громади, але вони в неділю прийдуть і скажуть до нас: “Ідіть звідси”... – продовжує о. С. Балан. – До наших людей виходив голова обладміністрації і сказав, що не знав про ухвалу, що розбереться у всьому. Але поки своє розпорядження не скасував”.

Пікет_2.jpg

УПЦ (МП) у Колосовій, за словами священика, не проти реєстрації нової громади УПЦ КП, одначе вважає неприпустимою перереєстрацію громади вже діючої. На запитання кореспондента РІСУ про те, чи тоді УПЦ (МП) погодиться на почергові Богослужіння, секретар єпархії прямо не відповів.

“Невідомо як це робити. Нехай спершу зареєструють свою громаду, а тоді. Бо ж тепер виходить, що є або тільки наша громада, або тільки їхня, – зазначив він. – Я вже відчуваю, що зроблять так, що саме ми винні. Ми ж прохали тільки відмінити розпорядження, бо є ухвала суду”.

Настоятель громади Київського патріархату у Колосовій о. Анатолій Довгалюк запевняє, що спільнота переходить, бо більшість хоче цього.

– Те, що вони сьогодні (4 вересня 2015 р. – авт.) прийшли під обладміністрацію, то людей насправді позвозили з багатьох місць. Бо деякі і до наших вірних помилково підходили, – каже священик. – Наша громада забрала з обладміністрації оновлений статут і документи. Ми не проти, щоб вони із нами служили почергово, але вони – проти. Їхній священик так і сказав: “не пущу, бо вони нам загадять престол”. Вони вимагають відмінити протокол наших зборів, але ці збори відбулися за статутом. У старому статуті було зафіксовано, що громада визначається територіально. Люди, які живуть тут, мають право визначитися зі своєю конфесійною приналежністю. Вони також кажуть, що їхнього священика не було на тих зборах. То неправла, бо я сам з ним тоді говорив. А те, що він тоді повів себе погано, то вже інша справа.

За словами о. А. Довгалюка, нетерпимість опонентів не пов'язана з тим, що вони у більшості.

“Якщо у нас на Спаса було 70 людей, то у них – 14, – каже настоятель. – До церкви в цю неділю ми не підемо, бо хочемо, щоб усе було мирно і згідно з законом. Але згодом прийдемо, з представниками влади.

Як пояснює заступник директора департаменту з питань культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ігор Кульчицький, розпорядження про реєстрацію статуту релігійної громади села Колосова прийняли згідно із чинним законодавством.

“Щодо звернення від громади Колосової, то був вичерпаний термін його розгляду. Потрібно було або задовольнити його, або відмовити. Служби обладміністрації детально аналізували ситуацію, зверталися у сільраду, неодноразо проводили наради в райдержадміністрації, я виїжджав на місце. Підстав для відмови не було і 28 серпня розпорядження підписав голова, – деталізує І. Кульчицький”.

У протоколі зборів громади, який отримала ОДА, зафіксовано, що 101 людина висловилася за перехід, 54 – проти, а 34 – утрималося.

“Звісно, що найкраще було б, якби люди на місці знайшли порозуміння і громада УПЦ КП неодноразово офіційно підтверджувала свою згоду на почергові Богослужіння, – каже посадовець. Та цього не сталося через безкомпромісну позицію УПЦ”.

Про ухвалу суду в обладміністрації, готуючи і приймаючи розпорядження, не знали, запевняє І. Кульчицький.

“31 серпня в обладміністрацію прийшла ця ухвала”, – продовжує він.

Відтак виникла колізія. Незгодні з розпорядженням, як каже І. Кульчицький, можуть його оскаржити в судовому порядку.

Проте у випадку Колосової, за словами заступника директора департаменту, існує ще один нюанс.

“У 1992 році облвиконком передав храм у користування громади. У 2007 році виконком сільради якимось дивним чином передав храм громаді у власність, – розповідає І. Кульчицький. – Вважаємо, що виконком перевищив свої повноваження, адже розпорядником цієї культової споруди є ОДА. Тому подали судовий позов з вимогою скасування цього рішення. Коли буде відновлена законність, зможемо приймати рішення щодо почергових Богослужінь. Все залежатиме, знову-таки, від позиції прихильників обидвох конфесій. Якщо громада УПЦ і надалі не буде погоджуватися на почерговість, то, згідно з законодавством, матимемо право самостійно визначити порядок користування культовою спорудою задля забезпечення рівних прав громадян”.

До слова, конфлікт у Колосовій активно триває вже приблизно три місяці.

 

Світлини зі сайту "Наш день"