• Головна
  • Новини
  • Колектив "Софії" просить президента захистити його від міністра Кириленка...

Колектив "Софії" просить президента захистити його від міністра Кириленка

22.12.2014, 11:25
Колектив Національного заповідника "Софія Київська" просить керівництво держави захистити його та інших музейників країни від дій міністра культури В’ячеслава Кириленка.

Колектив Національного заповідника "Софія Київська" просить керівництво держави захистити його та інших музейників країни від дій міністра культури В’ячеслава Кириленка.

Про це йдеться у заяві колективу, оприлюдненій на сайті "Софії Київської", повідомляє Українська правда.

"Ми звертаємося до керівництва держави з проханням стати на захист головної цінності демократії – верховенства права над свавіллям влади тимчасових керівників від культури", - йдеться заяві.

Колектив "Софії" називає заяви Кириленка щодо звільнення директора заповідника Олени Сердюк інсинуаціями та намаганням провести перерозподіл посад.

"Нас обурює і викликає протест той факт, що замість оголошення програми дій, замість зустрічей з керівниками… нове керівництво Міністерства культури на чолі з новим міністром розпочали перерозподіл посад в тих закладах культури, які є візитною карткою України в світі, і які перебувають під захистом ЮНЕСКО", - йдеться в заяві.

Колектив відзначив, що упродовж одного дня "без будь-яких підстав, всупереч українському законодавству було здійснено спробу передчасно звільнити з посади директора Софії Київської та Києво-Печерської Лаври".

"Такі дії відбуваються задля повернення на посади тих людей, які влаштовували спробу захоплення Лаври з тітушками цієї зими, та змінювали історичні дати заснування собору Софії Київської на угоду Януковичу", - наголошується в заяві колективу.

Працівники "Софії" наголошують, що керівництво Мінкульту робить "постійну системну помилку, намагаючись з кожним новим міністром поставити на чолі провідних закладів культури своїх людей, без відповідної освіти та знань, що ... дестабілізує тендітну культурну інфраструктуру".

"Ми вимагаємо накласти мораторій на будь-які звільнення в провідних закладах культури України до моменту оголошення програми діяльності Міністра культури, та пропозицій конкурсного підбору кадрів", - наголосив колектив.

Він закликав усіх колег-музейників приєднатися до цього звернення "заради захисту тих решток культурного надбання та професійного досвіду, які кожний новий міністр культури намагається знищити з особливою майстерністю".

Як відомо, 19 грудня міністр культури В'ячеслав Кириленко пригрозив звільненням директору музею "Софія Київська". Щоправда, офіційної заяви на сайті міністерства немає. Про намір звільнити Сердюк Кириленко написав у Твіттері.