• Головна
  • Новини
  • «Свободівці» Харкова протестують проти будівництва у парку храму УПЦ (МП) з великою підземною автостоянкою...

«Свободівці» Харкова протестують проти будівництва у парку храму УПЦ (МП) з великою підземною автостоянкою

01.11.2013, 09:24
«Свободівці» Харкова протестують проти будівництва у парку храму УПЦ (МП) з великою підземною автостоянкою - фото 1
ВО "Свобода" виступила проти будівництва у сквері Перемоги храму УПЦ (МП). Націоналісти вимагають проведення громадських слухань з цього приводу.

240x180n_phot.jpgВО "Свобода" виступила проти будівництва у Харкові, у сквері Перемоги, храму УПЦ (МП). Націоналісти вимагають проведення громадських слухань з цього приводу.

Про це повідомляє сайт ВО «Свободи» у Харкові.

Обурення у «свободівців» викликало рішення виконкому Харківської міської ради від 16 жовтня "Про відновлення, належне утримання та приведення міської території у придатний для використання територіальною громадою міста стан". На їхню думку, йдеться про реконструкцію скверу Перемоги й побудову за фонтаном "Дзеркальний струмок" гігантського храму Московського Патріархату.

Як зазначають представники ВО «Свободи», ідея побудови храму в сквері Перемоги не є новою. 2008 року тодішній керманич міста Добкін уже намагався "продавити" питання з цим будівництвом. Тоді місцеві мешканці зібрали понад 700 підписів і навіть вийшли на протестні акції, аби не допустити побудови церкви УПЦ (МП) поблизу їхніх будинків. Цього разу влада знов не хоче чути й враховувати думку громади.

"Сквер Перемоги розташований у середмісті Харкова, він прилягає до головної вулиці – Сумської. Вартість землі тут важко навіть уявити. Владоможці, нахабно ігноруючи думку громади, вирішили віддати ділянку під будівництво московської церкви. Ба більше, справжнім мотивом рішення чинуш, вочевидь, є те, що церква матиме величезну підземну автостоянку – а у такому місці це стане дуже прибутковим бізнесом. Окрім того, у містян елементарно немає можливості ознайомитися з проектом реконструкції. За тією інформацією, що мають «свободівці», у разі реалізації проекту побудови церкви буде знесено приватні гаражі, знищено велику кількість дерев. Натомість Алею комсомольців залишать і вірянам доведеться йти до церкви повз тих, хто церкви знищував", – зазначив помічник-консультант народного депутата України Ігоря Швайки Олег Дебелий.

Переважна більшість архітекторів, за словами «свободівців», одностайно стверджують, що гігантський храм за Дзеркальним струмком є вкрай невдалим рішенням. Окрім того, при реалізації ідеї загубиться один із символів міста, харків'яни втратять затишний сквер у його нинішньому вигляді. Сама ж споруда не впишеться в архітектурний ансамбль.

"Безумовно, церкви потрібно будувати, але.. там, де вони дійсно потрібні. У мешканців середмістя є можливість відвідувати не менш ніж чотири великі храми. А от на Салтівці, ХТЗ, Павловому Полі дійсно така потреба є. Тому причин будувати величезну 40-метрову церкву у середмісті Харкова попросту немає. Добкін і Кернес даремно сподіваються, що Господь і харківці пробачать їм їхні гріхи, якщо вони побудують ще одну гігантську церкву", – наголосив народний депутат України, уповноважений фракції ВО "Свобода" на Харківщині Ігор Швайка.