Міліція з суботи охороняє храм УПЦ КП від «русичів»

15.07.2013, 15:40
У Луганську міліція з 19.00 суботи, 13 липня, взяла під цілодобову охорону новозбудований Свято-Троїцький храм УПЦ КП, освячення Патріархом Філаретом якого заплановано на 20 липня.

У Луганську міліція з 19.00 суботи, 13 липня, взяла під цілодобову охорону новозбудований Свято-Троїцький храм УПЦ КП, освячення якого Патріархом Філаретом заплановано на 20 липня.

Про це сайту 0642 UA повідомив керуючий Луганським єпархіальним управлінням архиєпископ Мефодій (Срібняк).

За його словами, в єпархіальне управління звернулися віруючі УПЦ КП, стурбовані запланованим проведенням певними організаціями політичних акцій 14, 17, 19 і 20 липня. Під час цих акцій нібито заплановано увірватися в храм, блокувати доступ священнослужителів до нього і навіть зірвати зустріч Філарета з архиєреями з інших держав та областей України, які прибудуть 19-20 липня на освячення храму, і не дати освятити храм, сказав архиєпископ.

У зв'язку з цим він звернувся до начальника ГУ МВСУ в Луганській області Євгена Польського з проханням вжити заходів «відповідно до чинного законодавства України, щоб не допустити протизаконних дій проти віруючих і Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріарха Філарета, що може мати негативний резонанс серед жителів нашої держави та світової православної спільноти».

У Центрі громадських зв'язків ГУ МВС України в Луганській області не тільки підтвердили надходження такого листа, але і повідомили, що заявка на проведення акцій надійшла від організації «Літературно-історичний клуб Русич». За словами начальника ЦГЗ Тетяни Погукай, «русичі» збираються висловити своє ставлення до діяльності Патріарха Філарета.

За словами архиєпископа Мефодія, Свято-Троїцький храм - перший в Луганській області храм УПЦ КП. Його будівництво почалося 1,5 роки тому на кошти віруючих і їх зусиллями у вільний від роботи час. Хрести, ікони та кадило храму подарували також віруючі.

При храмі діятиме недільна школа, бібліотека, в холодну пору року - їдальня для безпритульних.

На 20 липня заплановано освячення храму Патріархом Філаретом, який відвідає Луганську область у зв'язку зі святкуванням 1025-річчя Хрещення Київської Русі. На освячення храму в Луганськ прибудуть близько 20 архиєреїв з України, Росії та Білорусі, паломники.

Офіційна дата створення «Літературно-історичного клубу Русич» - 22 травня 2011 року. За даними організації, головна мета її діяльності - підтримка і зміцнення східнослов'янської православної цивілізації, а саме - розвиток і популяризація цінностей православного російського світу, російської культури і літератури, допомога у відродженні та становленні «істинно козачої культури і вікових народних традицій», підтримка місцевих літераторів і всіх творчих людей, залучення до творчості молоді, рішучий відрив її від «мас-культури». Серед заходів організації - проведення хресних ходів і молитовні стояння.