• Головна
  • Новини
  • Суд в Одесі відмовився забороняти пасхальну історичну реконструкцію...

Суд в Одесі відмовився забороняти пасхальну історичну реконструкцію

26.04.2013, 15:14
Одеський адміністративний суд відхилив позов міськвиконкому, який вимагав заборонити проведення великодньої костюмованої постановки (історичної реконструкції). Про це повідомили організатори акції.

Одеський адміністративний суд відхилив позов міськвиконкому, який вимагав заборонити проведення великодньої костюмованої постановки (історичної реконструкції). Про це повідомили організатори акції.

Нагадаємо: благодійний фонд «Добрий самарянин» та Одеська народна церква за участю членів клубів історичної реконструкції планували 3 травня, перед  Пасхою, влаштувати біля Археологічного музею театралізоване дійство, зануривши глядача в атмосферу стародавнього Єрусалима.

Організатори підкреслюють, що за місяць до заходу вони, як того вимагає законодавство, письмово сповістили про свої наміри міську владу. Проте днями на сайті Одеської єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату) з'явився гнівний лист митрополита Агафангела. Він попросив мера Олексія Костусєва не допустити «проведення блюзнірськоъ акції в Страсну п'ятницю».

За запевненням митрополита, «планована провокація може глибоко образити православних одеситів, викликати серйозний конфлікт і протистояння на релігійному грунті, порушити традиційний для Одеси міжконфесійний мир». Міськвиконком звернувся до суду.

У відповідь на звернення митрополита керівництво «Доброго самарянина» виступило з офіційною заявою. У фонді пояснили, що запланована акція на основі біблійного оповідання «носить історико-культурний характер і не є культовим дійством». Крім того, «сценарій не містить моменту розп'яття Христа», тому побоювання церковників «позбавлені підстав».

Організатори також підкреслили, що «заради взаємоповаги» згодні змістити час початку постановки на 11:00, щоб воно не збігалося з часом виносу плащаниці з православних храмів (14:00 - 15:00). Ініціатори продовжують готуватися до історичної реконструкції і запевняють, що вона обов'язково відбудеться. Про це повідомляє ТИА "Вiкна-Одеса".