Біля храму УПЦ КП сталася бійка між вірянами та рейдерами

24.04.2013, 11:16
Біля храму УПЦ КП сталася бійка між вірянами та рейдерами - фото 1
Між парафіянами храму св. Володимира УПЦ КП смт Новоархангельськ, що на Кіровоградщині, та правоохоронцями і невідомими особами, які напередодні захопили церкву, 23 квітня виникла сутичка.

biyyyka5-i.jpgМіж парафіянами храму св. Володимира УПЦ КП смт Новоархангельськ, що на Кіровоградщині, та правоохоронцями і невідомими особами, які напередодні захопили церкву, 23 квітня виникла сутичка.

У результаті протистояння чоловіку розбили голову, а дівчині - зламали ніс та ребра.

Поблизу храму св. Володимира того дня зібралися близько сотні вірян та представники політичних сил і громадських організацій району. Як повідомляє офіційний сайт УПЦ КП, люди вимагали від влади звільнити захоплену рейдерами церкву. Конфліктуючі сторони розділяли бійці спецпідрозділу «Беркут», озброєні кийками та іншими спецзасобами.

Коли парафіяни церкви св. Володимира зрозуміли, що за допомогою умовлянь неможливо видворити з храму невідомих осіб, вони та їхні прихильники вирішили звільнити церкву власними силами.

«У відповідь на це «правоохоронці» застосували силу, фактично ставши на захист нападників: ногами і руками били вірян і журналістів. Представник Московського Патріархату, який у інтерв’ю своєму конфесійному ЗМІ слізно розповів про «беззаконня», бив дівчину, яка тримала прапор політичної партії «УДАР». Кілька сотень вірян і представників опозиційних політичних партій викрикували «Ганьба» і намагалися перелізти через паркан на територію церкви», - описує ці події офіційний сайт УПЦ КП.

«Міліція почала топтати і бити ногами громаду. Також було застосовано гумові кийки і газ. Кийками били молодь, старих людей і журналістів. Журналіста місцевого інтернет-видання «Гречка» вдарили кийком по руці і голові, незважаючи на те, що у витягнутій руці він тримав посвідчення журналіста.

На місце подій приїхала бригада «швидкої допомоги». Декому з мітингувальників розбили голову до крові. Більшість людей були із дрібними ссадинами і синцями… Священнослужителі УПЦ Київського Патріархату провели молебень за здоров’я постраждалих під час бійки Людмили та Леоніда, які перебувають у лікарні. Чоловіку розбили голову – лікарі наклали шви, дівчина, за твердженнями очевидців, має зламані ребра та ніс», - йдеться у повідомленні.

Проти ночі до храму, де відбувались заворушення, прибув заступник начальника УМВС Кіровоградської області Руслан Бугринець, який провів переговори з представниками громади і народним депутатом Святославом Ханенком.

Внаслідок переговорів з церкви під охороною «Беркуту» вивели людей, які раніше захопили храм. Їх просто посадили в автобус, яким вони приїхали 19 квітня, і відправили геть з місця подій. Разом з ними від’їхали і представники Московського Патріархату.

Місцеві жителі кажуть, що за ці дні рейдери винесли багато релігійних предметів (ікон та іншого), що потребує додаткової перевірки. Парафіяни зібрались навколо і проводили від’їзд рейдерів оплесками і водночас криками «Ганьба!»

Наразі церкву нібито візьме під охорону Державна служба охорони.

Нагадаємо, 19 квітня храм рівноапостольного князя Володимира УПЦ КП силою захопили невідомі особи. Непрохані гості почепили великий банер, який сповіщав про початок будівельних робіт у церкві.

Громада цієї церкви та її настоятель Ілля Сович, як відомо, впродовж тривалого часу скаржиться на тиск з боку Кіровоградської ОДА. Торік, як стверджують віряни УПЦ КП, чиновники волюнтаристським рішенням перевели їхню парафію під юрисдикцію іншої конфесії. Громада відтак звернулася з позовом до обласного окружного адміністративного суду щодо оскарження дій та розпоряджень чиновників КОДА.

4 лютого Кіровоградський окружний суд за головування судді Момонта постановив відхилити позов у повному обсязі.

У січні 2013 року Патріарх Філарет від імені Синоду єпископів УПЦ КП звернувся до Президента Віктора Януковича з проханням «не допустити продовження порушення прав віруючих Київського Патріархату в смт Новоархангельськ Кіровоградської області, в тому числі будь-яких силових дій щодо громади та приміщення храму.