• Головна
  • Новини
  • Митрополит Володимир намагається помирити парафіян-«афганців» з єпископом...

Митрополит Володимир намагається помирити парафіян-«афганців» з єпископом

01.03.2013, 11:41
Митрополит Володимир намагається помирити парафіян-«афганців» з єпископом - фото 1
Митрополит Володимир звернувся до парафіян, духовенства і вірних УПЦ (МП) з приводу конфліктної ситуації навколо Свято-Воскресенської церкви у Києві, відомої ще як «афганська». Закликаючи вірян до миру і любові, Предстоятель УПЦ (МП) побажав їм дійти до згоди і порозуміння.

1362066506_0.jpgМитрополит Володимир звернувся до парафіян, духовенства і вірних УПЦ (МП) з приводу конфліктної ситуації навколо Свято-Воскресенської церкви у Києві, відомої ще як «афганська». Закликаючи вірян до миру і любові, Предстоятель УПЦ (МП) побажав їм дійти до згоди і порозуміння.

«У Свято-Воскресенській церкві зчинилося непорозуміння – і вже близько місяця тут не звершуються Богослужіння. Наступає Великий піст і хочеться побажати, щоб ви знайшли істину, яка вас об`єднує, а не розділяє», - йдеться у зверненні Митрополита Володимира, опублікованому на офіційному сайті УПЦ (МП).

«Я закликаю вас всіх до цього мирного становища і прошу Сергія Васильовича (Червонописького, керівника Української Спілки ветеранів Афганістану - РІСУ), а також духовенство і всіх вірних, знайти у собі сили перемогти ту ситуацію, яка не повинна бути в Церкві. Бо Церква – храм Божий, де ми зустрічаємося з Богом», - наголошує Предстоятель УПЦ (МП).

Конфліктна ситуація у Свято-Воскресенській парафії, як вважає одна сторона - воїни-інтернаціоналістіи ("афганці"), виникла у зв’язку із призначенням нового настоятеля храму - єпископа Феодосія (Снігірьова). На думку парафіян-"афганців", яка оприлюднена на офіційному сайті УСВА, владика Феодосій вніс у парафію "інтриги і розкол громади на «своїх» і «чужих»", "самовільно захопив цілий флігель (церковного комплексу - ред.), де обладнав приміщення для житла, душові, туалети, власну трапезну" і взагалі розглядає парафію як "майданчик для бізнесу і особистого збагачення".

Сам владика Феодосій, з яким сконтактувався портал "Релігія в Україні" , відкидує усі згадані звинувачення. Він, зокрема, вважає, що конфлікт роздмухує невелика група людей на чолі з керівником УСВА Сергієм Червонопиським, яка "підміняє поняття", вводить в оману людей і не хоче дотримуватися церковного і юридичного порядку. Так, прицерковний флігель, за словами єпископа, був облаштований для церковнослужителів самою релігійною громадою ще в 1990-ті роки, і з приходом нового настоятеля нічого суттєво нового там не було зроблено, а решта звинувачень - на совісті обвинувачів єпископа.

Священний Синод УПЦ 25 серпня 2012 року, реагуючи на конфлікт, своїм рішенням підпорядкував церкву Воскресіння Христового Київській духовній академії. А у вересні 2012 року після зустрічі представників релігійної громади з керуючим справами УПЦ (МП), ректором Київської духовної академії архиєпископом Антонієм (Паканичем) було призначено для відправлення Богослужінь у "афганській" церкві першого проректора Київської духовної академії протоєрея Сергія (Ющика). Конфлікт ніби вичерпався, проте, як зазначають "афганці", владика Феодосій залишився настоятелем храму і шляхом перереєстрації на себе релігійної громади церкви Воскресіння Христового намагається останнім часом вчинити "рейдерське захоплення Афганської церкви", для чого залучає на свій бік представників держави, аби "провести гроші", що були раніше виділені Кабміном на ремонт церкви.

Єпископ Феодосій, у свою чергу, запевняє, що релігійна громада продовжує жити за юридично сталими документами.

Між тим, активісти з числа парафіян "афганського" храму на чолі з головою УСВА і релігійної ради храму Сергієм Червонопиським для вирішення конфлікту кілька разів зустрічалися з керуючим справами УПЦ (МП), ректором Київської духовної академії, владикою Антонієм. Останній раз така зустріч відбулася 26 лютого цього року. В офіційному повідомленні УПЦ (МП) сказано, що "під час зустрічі були обговорені питання духовної опіки воїнів–інтернаціоналістів". Чи була досягнута згода - не відомо, зазначає портал.