УПЦ (МП) підтримала мусульман у конфлікті з козаками

27.02.2013, 11:25
УПЦ (МП) підтримала мусульман у конфлікті з козаками - фото 1
Понад тисячу людей зібралися 22 лютого на мітингу у селі Первомайське (К'арагез) Кіровського (Іслям-Терекського) району, щоби засудити розпалювання міжконфесійної та міжнаціональної ворожнечі в цьому районі та в Криму загалом.

48918098-o.jpgПонад тисячу людей зібралися 22 лютого на мітингу у селі Первомайське (К'арагез) Кіровського (Іслям-Терекского) району, щоби засудити розпалювання міжконфесійної та міжнаціональної ворожнечі в цьому районі та в Криму загалом.

Приводом для проведення акції стали акти вандалізму – кілька підлітків знесли огорожу на земельній ділянці, де будується мечеть. Мусульмани підозрюють, що дітей зробити це підбурили місцеві козаки, які виступають проти зведення у селі мечеті.

За інформацією Духовного управління мусульман Криму, участь у мітингу взяли: Головний імам Кіровського (Іслям-Терекского) регіону та міста Феодосія (Кефе) Наріман Корогли, голова Кіровської районної ради Михайло Іванов, голова районного регіонального Меджлісу Екрем Абдульватов, голова Первомайської (К'арагезскої) сільської ради Адил Мустафаєв та громадськість району. Представники Православної Церкви надіслали учасникам заходу лист, у якому засудили вандалів.

Звертаючись до присутніх, головний імам району Наріман Корогли закликав громадськість до взаємоповаги.

«Ми в своїх проповідях постійно пояснюємо, що наша релігія не повинна ображати інші релігії, не повинна принижувати інші нації і не повинна приносити шкоди навколишньому середовищу. Всіх нас створив той же Господь, Аллах і Бог. Як відомо, всі конфесії вчать одному: «не принось шкоди навколишньому середовищу і не ображай ближнього» … Наш народ ці провокації кожен раз переносить з великим терпінням. .... Ті, хто ображають нашу релігію і наші святині, повинні нести покарання в межах існуючого закону», - сказав він.

Представники православної Церкви не змогли взяти участь на мітингу, проте вони направили лист благочинного УПЦ (МП) Кіровського церковного округу протоєрея Георгія Барзула до учасників зібрання.

У своєму листі о. Георгій засудив дії вандалів і зазначив, що історично в Криму мусульмани і християни завжди співіснували мирно, тому порушувати цей мир не дозволено нікому.

«Ми своїми діями повинні тільки зміцнювати той мир, який маємо в Криму», - йдеться в листі благочинного.

На думку священнослужителя, ініціатори провокацій повинні бути знайдені і покарані зі всією суворістю українського законодавства.

Представники влади теж засудили діяльність деструктивних груп, які намагаються провокувати конфлікт між мусульманами та християнами.

За ходом мітингу із автомобілів спостерігали близько десяток представників козацтва. Для запобігання будь-яких провокацій з їх боку на місце події прибули правоохоронці та бійці спецпідрозділу «Беркут».

Учасники зборів прийняли резолюцію, в якій вимагають від влади знайти і покарати винуватців, що зруйнували паркан на території будівництва мечеті в селі К'арагез, а також покарати розпалювачів міжконфесійного і міжнаціонального конфлікту в Кіровському (Іслям-Терекском) районі.

Як нагадує прес-служба ДУМК, 6 місяців тому у селі Первомайське частина огорожі на території, де зводиться мечеть, була пошкоджена, а згодом на місці подій правоохоронці затримали дітей. Мусульмани впевнені, що у цих подіях бере участь козацтво, яке постійно провокує і розбурхує пристрасті серед місцевого населення.