Активісти у Києві протестують проти забудовників з УПЦ КП

18.01.2013, 15:12

На Старокиївській горі у Києві знову борються із забудовами. Як повідомляє інтернет-проект "Помісна Церква" з посиланням на Євроньюз, у четвер 17 січня активісти принесли на Десятинний провулок, де Українська Православна Церква Київського Патріархату збирається зводити 7-поверховий будинок, припис КМДА про припинення земельних робіт.

На Старокиївській горі у Києві знову борються із забудовами. Як повідомляє інтернет-проект "Помісна Церква" з посиланням на Євроньюз, у четвер 17 січня активісти принесли на Десятинний провулок, де Українська Православна Церква Київського Патріархату збирається зводити 7-поверховий будинок, припис КМДА про припинення земельних робіт. Від замовника вимагають надати дозвільну документацію Мінкульту, з яким, за словами активістів, узгоджено лише археологічні роботи. Активістка Марина Соловйова зазначає, що серед дозволеної техніки у документах значиться лише металошукач.

Марина Соловйова, ГО “Андріївсько-Пейзажна ініціатива”: “Сьогодні тут є кран, який руйнує нашу землю. Що це? Археологічні дослідження? І дозвіл тільки на археологію. Тільки. Ніякого будівництва тут не має бути. І про це свідчить і дозвіл, і припис Головного управління охорони культурної спадщини”. Представник забудовника переконує, що дозвіл є. А металеві опори призначені одразу для кількох задач.

Сергій Зуєв, ТОВ«Левадія»: “Зараз ставиться укріплюючий екран вздовж будинку номер 7, щоб можна було розкопки вести, і укріплюється будинок – і для археологічних розкопок, і для майбутнього будівництва”.

У Київському Патріархаті кажуть, що припису не одержували, а за всю техніку на майданчику відповідає забудовник. Місце ж забудови є унікальною пам’яткою, запевняють в Інституті археології, адже тут знаходиться фундамент палацу князя Володимира, який повністю ще не розкопали.

Аркадій Козловський, Інститут археології: “Наша задача – розкопати її, щоб площа цього палацу залишилася неушкодженою. Копати котловани на ній не можна. ЇЇ можна тільки законсервувати”.