• Головна
  • Новини
  • Кримські силовики знищують ісламські освітні установи, - заява ДУМК...

Кримські силовики знищують ісламські освітні установи, - заява ДУМК

25.09.2012, 14:31
Кримські силовики знищують ісламські освітні установи, - заява ДУМК - фото 1
Близько місяця тому окремі державні структури Автономної Республіки Крим розпочали спецоперацію із знищення ісламських освітніх установ - медресе.

2012092-iii.jpgБлизько місяця тому окремі державні структури Автономної Республіки Крим розпочали спецоперацію зі знищення ісламських освітніх установ - медресе.

Про це йдеться у відкритому зверненні Муфтія мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєва до Президента України Віктора Януковича, прем'єр-міністра України Миколи Азарова, Генпрокурора України Віктора Пшонки, міністрів освіти і науки України та АРК Дмитру Табачнику та Віталіні Дзоз, передає сайт «Крим.Комментаріі» .

«Підставами називати те, що відбувається беззаконня - спецоперацією, послужило те, що натхненниками атаки на наші духовні установи виступають кримські силові відомства, а також окремі гілки органів самоврядування та освіти Автономії», - йдеться в листі.

Першим об'єктом зазначеної спецоперації став Красногвардійський духовний заклад - медресе хафізів (читців Корану), стверджують в ДУМК. Так, упродовж кількох місяців, Красногвардійське медресе, піддається масованим перевіркам всіляких інстанцій - СЕС, комплексних комісій з представників місцевої Червоногвардійської влади, а також місцевого відділу освіти. В результаті проведення перевірок було складено акт та припис, за результатами якого на адресу Духовного управління направлено лист Червоногвардійської районної адміністрації з вимогою припинити навчання в медресе.

«Зі свого боку, ДУМК усунув зауваження СЕС, однак вимоги влади закрити медресе не припинилися. Одночасно, на батьків учнів медресе почався безпрецедентний тиск з метою припинення ними подальшого навчання в цьому духовному навчальному закладі, - говорить в листі Муфтій Криму. - За місцем проживання учнів, здійснюються виїзди представників різних органів влади – зазвичай, інспекторів відділів у справах дітей, селищних голів, працівників правоохоронних структур, які шляхом погроз і шантажу, змушують батьків відмовлятися від подальшого навчання в Червоногвардійському медресе».

Частина батьків, яких піддали такій «обробці» звернулися в ДУМК із заявами, в яких виклали конкретні факти застосованого до них тиску.

«В результаті узагальнення таких фактів, нами виявлено основні напрямки зазначеної спецоперації, важелі впливу на батьків учнів», - стверджується в листі.

Громадян мусульманського віросповідання залякують відкриттям кримінальних справ і позбавленням батьківських прав тільки за те, що вони забажали отримати духовну освіту. Це свідчить про те, що задля досягнення своїх цілей, чиновники зазначених відомств готові піти на будь-які порушення закону та посадові злочини.

Разом з цим, як стверджує Муфтій спостерігається цілковита байдужність кримської прокуратури і СБУ до діяльності радикальних екстремістсько - терористичних сект: Хізб-ут-Тахрір, вахабітів, хабашитів, такфірітів та ін

У листі також зазначається, що жодне із звернень ДУМК з приводу заборони цих сектантських організацій не було почуто. Не звертають кримські правоохоронці ніякого увагу і на поширювану цими організаціями підривну літературу, у якій закликається до вбивств, повалення конституційного ладу, міжнаціональній ворожнечі.

«Духовне Управління мусульман Криму, вважає за необхідне, припинення Центральною українською владою зазначених незаконних дій влади кримської. Сподіваємося, що Центральна державна влада України, припинить зазначене беззаконня, адже мусульмани Криму так само як і інші громадяни, не залежно від приналежності до тієї чи іншої конфесії, мають право на свободу совісті та віросповідання. Духовне навчання повинно заохочуватися, а не переслідуватися», - завершує лист Муфтій.