• Головна
  • Новини
  • Працівники Києво-Печерсткого заповідника скаржаться на репресії з боку Гендиректора Вікторії Лісничої...

Працівники Києво-Печерсткого заповідника скаржаться на репресії з боку Гендиректора Вікторії Лісничої

08.08.2012, 13:31
Працівники Києво-Печерсткого заповідника скаржаться на репресії з боку Гендиректора Вікторії Лісничої - фото 1

Колектив Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника звернувся з відкритим листом до громадськості, засобів масової інформації, та керівництва Міністерства культури України з метою "об'єктивного інформування ситуації, що склалася навколо Заповідника".

Ліснича_Вікторія.jpgКолектив Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника звернувся з відкритим листом до громадськості, засобів масової інформації, та керівництва Міністерства культури України з метою "об'єктивного інформування ситуації, що склалася навколо Заповідника".

Вони переконують, що справа директора Заповідника Вікторії Лісничої проти її колишнього заступника Влади Прокаєвої є містифікацією. Про це інформує Gazeta.ua.

"Звертаємо Вашу увагу на те, що насправді В. Ліснича намагається привернути увагу до конкретної персони і видати ситуацію, як конфлікт двох осіб, у той час, як насправді колектив Заповідника виступає проти управлінських методів В. Лісничої. Остання використовує медійний образ В. Прокаєвої заради прикриття власного кадрового свавілля, яке має місце з самого початку перебування її на посаді Генерального директора Заповідника", - зазначено в листі.

За словами працівників, на сьогоднішній день із Києво-Печерського заповідника звільнено 20 фахових працівників, які працювали тут багато років. Серед них – 4 заступники, 2 керівника служб та спеціалісти. Усі без винятку звільнені працівники є високопрофесійними, дисциплінованими, сумлінними фахівцями. І навпаки, Вікторія Ліснича неодноразово виявляла свій непрофесіоналізм на посаді Гендиректора:

"Ми підтверджуємо її неадекватне поводження з працівниками, нехтування елементарною діловою етикою та не зважання на потреби колективу: ненормативна лексика на адресу працівників та керівництва Міністерства культури, надумані звинувачення, надто підвищений тон спілкування, морально-психологічний тиск, шантаж та інтриги є нормою для цього керівника".

Починаючи з січня 2012 року, Генеральний директор зі "своєю командою", яка працює в Заповіднику по місяцю або два тижні, займалися питанням реструктуризації Заповідника, стверджується в заяві. Колективу Заповідника обіцяли, що всі зміни, які відбудуться в структурі Заповідника, будуть на краще, що ніяких звільнень та погіршень умов праці не буде.

Натомість структура, на основі якої був розроблений новий штатний розпис, передбачає зведення нанівець наукової діяльності Заповідника та суттєве погіршення умов праці працівників. При введенні нового штатного розпису керівництвом не було вжито заходів щодо попередження працівників та припинення дії попереднього штатного розпису. Як наслідок це могло призвести до недостачі коштів на виплати заробітних плат, переконує колектив Заповідника.

"З першого дня всі дії В. Лісничої на посаді Генерального директора були направлені на утримання у своїх руках фінансових потоків заповідника, - вважають автори листа. - Незважаючи на підвищену вартість квитків вдвічі, надходження доходів до каси Заповідника лишилося на рівні минулого року. Окрім того, протягом лютого-квітня 2012р. було витрачено майже 900 тис грн. на поточні ремонти у Заповіднику, у той час як на його території знаходиться 120 пам'яток архітектури, у яких можна проводити лише ремонтно-реставраційні роботи".

Також у заяві сказано, що їх звільнили незаконно, оскільки на час підписання Наказів частина співробітників була у відпустках, частина – на лікарняних. До речі, сама Вікторія Миколаївна офіційно була на лікарняному з 23 до 31 липня і не мала права 31 липня звільняти працівників. Вона мала також попередити працівників про звільнення, аргументуючи фактами, але цього зроблено не було, незважаючи на те, що окремі працівники були на роботі до кінця робочого дня. Також вона не мала права 26 липня зустрічати делегацію Патріарха.

Частина працівників дізналася про своє звільнення із засобів масової інформації. Крім того, стаття  "За професійну непридатність", згідно з якої звільнили майже усіх, нічим не підтверджена. Зазначеними працівниками професійних порушень здійснено не було. Тобто фактів професійної непридатності цих працівників у Генерального директора немає.

Колишні співробітники Заповідника переконують, що на заміну щойно "звільненого" директора Служби музейного сервісу, до якої належать магазини, ювелірна крамниця та заклади громадського харчування, Вікторія Миколаївна призначила свого охоронця Анатолія Пластунова. Неофіційним куратором екскурсійного бюро є зараз Володимир Жадан – людина з сумнівною кримінальною репутацією. Зауважимо, що саме ці дві служби забезпечують основний дохід Національного заповідника.

Лист закінчується зверненням до міністра: "Ще раз звертаємося до керівництва Міністерства культури України з проханням не дозволити паплюжити Національний історико-культурного заповідник і захистити трудовий колектив від репресій Вікторії Лісничої. Нам всім здається що Вікторія Ліснича переплутала Державну установу з приватною компанією, тому її поведінка включно з нецензурними висловами є ганьбою для Національного історико-культурного заповідника. Просимо Вас, якомога швидше усунути цю людину з посади і надати 65-м членам колективу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника працювати на благо країни".