• Головна
  • Новини
  • Генпрокуратура України зайнялася активістками "Femen", які влаштували акцію на дзвіниці Софійського собору...

Генпрокуратура України зайнялася активістками "Femen", які влаштували акцію на дзвіниці Софійського собору

30.04.2012, 09:15

Активісток українського феміністського руху "Femen", що прославився безліччю епатажних топлес-акцій протесту в Україні та в інших країнах, може спіткати доля передбачуваних учасниць панк-групи "Pussy Riot", заарештованих за "панк-молебень" в храмі Христа Спасителя в Москві.

Активісток українського феміністського руху "Femen", що прославився безліччю епатажних топлес-акцій протесту в Україні та в інших країнах, може спіткати доля передбачуваних учасниць панк-групи "Pussy Riot", заарештованих за "панк-молебень" в храмі Христа Спасителя в Москві. Генпрокуратура України порушила кримінальну справу проти чотирьох активісток "Femen" – учасниць недавньої акції на дзвіниці Софійського собору в Києві, повідомлялося 27 квітня блог руху, інформує Портал-кредо.

Як з'ясувалося, справу за статтею "злісне хуліганство, вчинене групою осіб за попередньою змовою", порушили ще 19 квітня, але повідомили про це адвокату "Femen" тільки 26 квітня. В цей день Генпрокуратура вручила відповідні постанови.

Рух зі свого боку офіційно заявляє з цього приводу: "С. .. і ми з високої дзвіниці на всіх попів, ментів та інші казенні помиї!" – йдеться в прес-релізі. "Femenісткі" також заявляють про посилення репресивних заходів проти їх організації з боку держави. За їхніми даними, на сьогодні число переслідуваних за кримінальними статтями активісток руху досягло восьми чоловік, а всього проти них заведено вже 10 кримінальних справ.

"Femen" пов'язують це з наближенням фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, який пройде в Україні та Польщі. На думку дівуль, влада хоче таким чином паралізувати діяльність руху, щоб запобігти новим "напівголим" акціям на офіційних заходах, пов'язаних з цим турніром.

Як повідомлялося раніше, 10 квітня п'ятеро активісток "Femen" забралися на дзвіницю Софійського собору в Києві і там вивісили чорний семиметровий плакат з білим написом STOP. Таким чином вони протестували проти законопроекту про заборону абортів в Україні. Також вони били в дзвони, попередньо, за традицією, оголившись до поясу.
Чотирьох учасниць акції доставили в міліцію, п'ята встигла втекти. У прес-службі київського управління МВС тоді повідомляли, що активістки будуть нести адміністративну відповідальність за статтею "дрібне хуліганство". На відміну від Росії, якогось серйозного покарання для дівчат за їхню акцію на дзвіниці священнослужителі не вимагали.

Теги: #FEMEN