• Головна
  • Новини
  • В Ужгородській богословській академії заявили про рейдерство з боку Міської ради...

В Ужгородській богословській академії заявили про рейдерство з боку Міської ради

18.04.2012, 09:37
В Ужгородській богословській академії заявили про рейдерство з боку Міської ради - фото 1
Уповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, ректор Ужгородської академії УПЦ професор, архимандрит Віктор (Бедь) звернувся до влади України із закликом захистити цей науково-навчальний заклад від рейдерів.

Бедь.jpegУповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, ректор Ужгородської академії УПЦ професор, архимандрит Віктор (Бедь) звернувся до влади України із закликом захистити цей науково-навчальний заклад від рейдерів, повідомляє "Релігія в Україні".

16 квітня ректор Ужгородської богословської академії УПЦ (МП) архимандрит Віктор (Бедь) поширив Звернення УУБА до Української влади з проханням про допомогу.

"Наша академія - Ужгородська українська академія імені святих Кирила і Мефодія Української Православної Церкви, з прямим підпорядкуванням Блаженнішому Митрополиту Володимиру, піддається ганебному рекетирсько-рейдерському нападу з боку окремих корумпованих осіб Ужгородської міської ради", - зазначає ректор УУБА.

"Починаючи з осіні 2011 року, всупереч умов договору оренди (згідно Патенту на право оренди і договору укладених до 2047 року) нас буквально виживають із приміщень на пл. Театральній, 5, 7 в місті Ужгороді, піддають цькуванню, шантажу, блокуванню нормального режиму роботи тощо. Останній період проти нас організовано серію шантажу та різного роду провокацій з підключенням по суті бандитів, а в окремих випадках і правоохоронних органів", - йдеться у заяві.

Звернення в органи влади, суду, прокуратури залишені без помітного реагування і зводяться до формальних відписок. На жодне звернення УУБА до органів влади (Адміністрація Президента, Кабінет Міністрів, Генеральна прокуратура, Фракція ПР у ВР і т.д.) до потерпілих "не підійшов жодний чиновник чи правоохоронець, щоб з'ясувати обставини справи і захистити тисячний колектив богословів, докторантів, студентів, професорсько-викладацького складу від відвертої правової наруги і рейдерства". 

Без належного реагування залишені і особисті звернення Предстоятеля УПЦ митрополита Володимира, адресовані, зокрема, Президенту України Віктору Януковичу та Адміністрації Президента України.

Між тим, як зазначається у заяві, в стінах цього навчального закладу вперше в Україні та УПЦ (як і в цілому в РПЦ) на базі духовно-навчального комплексу Ужгородська українська богословська академія - Карпатський університет майбутні пастирі і богослови здобувають одночасно повну вищу духовну і світську освіту із отриманням дипломів церковного та державного зразка. Студентами і докторантами академії є представники України, Російської Федерації, Білорусії, Латвії, Естонії, Грузії, Греції, Чехословаччини, Угорщини, США.

Архимандрит-ректор УУБА-КаУ Віктор (Бедь) нагадує, що на виборах 2004 року він особисто, будучи на той час практикуючим адвокатом, був уповноваженим адвокатом-юристом з питань правового забезпечення інтересів кандидата в Президенти України Віктора Януковича по Закарпатський області, за що неодноразово в подальшому піддавався гонінням і утискам. "Тепер виходить, піддаюсь утискам від влади тих, кого підтримав в 2004 та 2010 роках, - пише архімандрит Віктор. - Як це може бути? Куди ми рухаємось, коло вищий духовний навчальний заклад УПЦ (МП), його ректор у сані архімандрита, академічне духовенство, викладачі, студенти цинічно і відверто нищяться і переслідуються за участі влади, а ми не можемо до влади достукатись. Тож про які реформи іде мова?"  

"В умовах відвертого шантажу, - говорить у заяві архимандрит, - ми навіть придбали нові приміщення (маючи при цьому повне право на подальшу оренду і викуп приміщень, в яких перебуваємо зараз через нашого освітнього партнера ПП «Коруна», що є власником Паненту на оренду), але нам не дають навіть спокійно закінчити навчальний рік, щоб підготуватись до переселення і переїхати до вересня - жовтня 2012 року".

Судову тяжбу в Закарпатському обланому господарському суді програно (суд при цьому виніс рішення, підмінивши предмет позовних вимог), зараз розглядається апеляція у Львівському господарському апеляційному суді (за позовом ПП "Коруна" - освітнього партнера УУБА-КаУ) до Ужгородської міської ради, повідомляється у заяві. "Розгляд призначено на 24 квітня, але навряд чи і там ми знайдемо захист своїх законних прав. Бо так нам говорять у очі наші кривдники з Ужгорода", - зізнається о. Віктор (Бедь). 

Колектив УУБА-КаУ звертається черговий раз до української влади, а також до всіх, хто може вплинути на ситуацію, із закликом зупинити дії рейдерів і зробити нормальним процес навчання студентів УУБА-КаУ.