• Головна
  • Новини
  • Священик-цілитель хоче відсудити в газети 200 тисяч гривень...

Священик-цілитель хоче відсудити в газети 200 тисяч гривень

16.03.2012, 12:11
Священик-цілитель хоче відсудити в газети 200 тисяч гривень - фото 1
В Івано-Франківську священик Іларій, який представляється кліриком "Української Автономної Православної Церкви в Америці" судиться із місцевим тижневиком «Репортер».

священик ІларійВ Івано-Франківську священик Іларій, який представляється кліриком "Української Автономної Православної Церкви в Америці" судиться із місцевим тижневиком «Репортер».

Священика обурила стаття, яка вийшла у цій газеті 9 червня 2011 року. Тепер він вимагає спростування, викладених там фактів, та моральної компенсації у сумі 200 тисяч гривень.

У жовтні минулого року до редакції «Репортеру» надійшов судовий позов від священнослужителя, а 13 березня в Івано-Франківську відбулося попереднє слухання у цій справі.

У статті «Кому вірити?», яка так не сподобалася о. Іларію, йшлося про те, що близько 1,5 року тому в с. Новошин Долинського району приїхав «нікому не відомий священик, який побудував капличку на городі однієї з місцевих мешканок і зайнявся цілительством. Хто його туди направив – зараз ніхто не знає. Село розбилось на два табори – прихильників і супротивників».

Як стверджував автор матеріалу, люди губилися в здогадах щодо конфесійної приналежність душпастиря.

каплиця на городі«Наразі так і не зрозуміло, до якої саме Церкви відноситься заїжджий «цілитель». Адже у сільській раді кажуть, що спершу він подавав документи від автономної американської, а потім казав – від української автокефальної Церкви», - йшлося у матеріалі.

Позивач, натомість, вважає, що газета зводить на нього наклепи. Всі твердження у статті «не відповідають дійсним обставинам справи, - каже він, - звинувачують мене у певних обставинах мого життя, обливають мене, як священика-монаха, певним брудом та зачіпають мою честь та гідність, принижують мій імідж, ділову репутацію, негативно позначаються на громадській думці та думці осіб, які мене знають.

Протягом всього оцього періоду часу (з моменту публікації вище мною наведеного наклепу на мене у зазначеній мною вище статті газети), я перебуваю у стані постійного емоційного пригнічення та дискомфорту. В результаті цього я відчуваю різке погіршення стану мого здоров’я та працездатності. Постійне нервове напруження позбавляє мене нормальної роботи та відпочинку».

Через завдані «переживання» священик-цілитель просить суд стягнути з відповідача 200 тисяч гривень та вибачень.

У листі, що надійшов до редакції, крім копії позовної заяви, є також пакет документів, зокрема, рішення про розірвання шлюбу, довідка про взяття на облік платника податків, документи про діяльність очолюваної Іларієм ГО «Долинське священиче православне братство святого апостола Андрія Первозванного», різноманітні грамоти на адресу священика і т.д.

Довідка: священик Іларій - у миру Іван Бандурович належить до Української Автономної Православної Церкви (часом називає себе Українською Православною Церквою в США)- незареєстрованої структури, яка утворилась внаслідок непорозумінь в середовищі УАПЦ-Собороправної, котру очолює Мойсей (Олег Кулик). Дана юриздикція не має жодного відношення до Української Православної Церкви в Америці, яку очолює Митрополит Костянтин (Баган) (Константинопольський Патріархат). Українська Автономна Церква також не має відношення й до УАПЦ, яку очолює Митрополит Мефодій (Кудряков), про що у 2011 році заявляла прес-служба Івано-Франківської єпархії УАПЦ. Іларій Бандурович (Іван Бандурович) 1987 року народження часом видає себе за священика Української Православної Церкви в Америці (Константинопольський Патріархат), однак до неї він не має жодного відношення. Іван Бандурович стверджує, що навчався в Інституті релігійних наук Томи Аквінського в Києві (Римо-Католицька Церква), проте в самому Інституті цю інформацію спростовують.