Священик-чорнобилець прогнозує нові акції протесту

04.01.2012, 12:24
Священик-чорнобилець прогнозує нові акції протесту - фото 1
Черкаський священик УПЦ (МП) Борис (Бродовський), який торік у листопаді разом із «чорнобильцями» та «афганцями» брав участь у штурмі парламенту, протестуючи проти скасування пільг, прогнозує нові масштабні акції протесту в Україні.

Борис (Бродовський)Черкаський священик УПЦ (МП) Борис (Бродовський), який торік у листопаді разом із «чорнобильцями» та «афганцями» брав участь у штурмі парламенту, протестуючи проти скасування пільг, прогнозує нові масштабні акції протесту в Україні.

26 квітня з нагоди 26 річниці аварії на ЧАЕС у Києві, за його прогнозами, пройде величезна маніфестація, а в Черкасах – рідному місті священнослужителя - під стінами облдержадміністрації з’явиться наметове містечко.

Радикалізація настроїв чорнобильців викликана тим, що владі вдалося обрати «свого» керівника та «приватизувати» організацію "Союз. Чорнобиль. Україна". Принаймні так вважають черкаські чорнобильці, які їздили на цей захід, повідомляє Релігія в Україні з посиланням на Дзвін.

"На під`їзді до села Пухівка, де відбувався з`їзд, стояли чисельні кордони міліції, делегатів обшукували, а простих чорнобильців не пропускали, якщо знаходили плакати проти нинішнього голови організації Андрєєва», – розповів отець Борис (Бродовський), один з тих активних черкащан, які і в Києві голодували, і приїхали на конференцію, щоб не допустити переобрання Андрєєва.

Процесом переобрання провладного керівника керували віце-прем`єр Андрій Клюєв та заступник міністра соціальної політики Василь Надрага, альтернативних кандидатів вивели з гри, а з делегатами провели відповідну роботу, тож чорнобильці підтвердили повноваження нинішнього керівництва. На засідання навіть пресу не пропустили, певне, щоб раптом чогось не сталось непередбачуваного.

"Політика – брудна справа, – вважає отець Борис, – однак ми, чорнобильці, вимушені нею займатись, бо держава не хоче виконувати закон. Тому зараз ми думаємо про створення альтернативної громадської організації, яка б захищала наші права. Ми не хотіли розколу, але керівництво "Союз. Чорнобиль. Україна" зрадило пересічних членів, підписавши з владою меморандум, погодившись таким чином, що пенсії чорнобильцям будуть нараховуватись не за законом, а згідно з постановою Кабміну. Коли чорнобильці отримають менші пенсії, вони вийдуть на вулиці ще масовіше. Десь 26 квітня в Києві може пройти величезна маніфестація під робочою назвою "Київський Чорнобиль". А в Черкасах я гарантую появу наметового містечка під облдержадміністрацією."

Отець Борис додає, що не прихильник "галасливих" акцій протесту, але, мабуть, з такою нахабною, зверхньою і цинічною владою інакше не можна:

"Керівництво Черкаської організації вдається до розповсюдження пліток, що нібито мене позбавили сану, що вигнали з церкви, хоч це абсолютна нісенітниця, бо я просто склав повноваження настоятеля, але залишаюсь священиком і правлю служби. То як можна інакше протистояти таким діям?"