• Головна
  • Новини
  • Через візит Патріарха Кирила в Україну вимагають відкрити кримінальну справу...

Через візит Патріарха Кирила в Україну вимагають відкрити кримінальну справу

29.09.2011, 10:01
Через візит Патріарха Кирила в Україну вимагають відкрити кримінальну справу - фото 1
Чернівецька обласна організація Української Народної Партії звернулася до Генеральної прокуратури з проханням розслідувати законність розміщення на території області білбордів із зображенням Глави Російської Православної Церкви Патріарха Кирила.

Чернівецька обласна організація Української Народної Партії звернулася до Генеральної прокуратури з проханням розслідувати законність розміщення на території області білбордів із зображенням Глави Російської Православної Церкви Патріарха Кирила. У партії запевняють, що оскільки Церква в Україні відокремлена від держави - значить, органи влади не мають права витрачати державні кошти для реклами або прославлення будь-якої релігійної організації, повідомляє Новый регион із посиланням на прес-службу УНП.
 
«Негайно зняти білборди з привітанням Предстоятелю Руської Православної Церкви Кирила», – вимагає в опублікованій заяві голова Чернівецької обласної організації УНП Іван Антонюк. Він також вимагає від прокуратури «відкрити кримінальну справу за фактом появи «кирилівських бордів» в регіонах України, зокрема на Буковині».

Банер.gif
 
Антонюк звернувся до Контрольно-ревізійного управління з вимогою перевірити, на яких підставах і скільки бюджетних коштів було виділено для встановлення зазначених білбордів.
 
УНП стверджує: Конституція передбачає, що Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а значить, органи державної влади не мають права витрачати державні кошти для реклами або прославлення будь-якої релігійної організації.
 
При цьому, за інформацією УНП, виготовлення, встановлення та оренда площ для зазначених білбордів були профінансовані з державного і місцевих бюджетів. «Що підпадає під дію Кримінального кодексу за статтею нецільове використання бюджетних коштів», - йдеться в повідомленні.
 
Крім того, нагадує УНП, основним органом прийняття рішень у вселенському православ'ї є собор найстаріших Церков, згідно з рішенням якого Україна є канонічною територією Константинопольського, а не Московського Патріархату і отже, Україна, і в тому числі Буковина, де віруючих УПЦ (МП), за даними УНП , не більше 20%, не може вітати Кирила як свого Патріарха, що зазначено на білбордах.

Нагадаємо, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил 2 жовтня збирається відвідати Чернівецьку область. З протестом проти зазначених білбордів виступили також представники ВО «Свобода».