• Головна
  • Новини
  • "Хресні ходи" проти ідентифікаційних номерів не є релігійними заходами, - УПЦ (МП)...

"Хресні ходи" проти ідентифікаційних номерів не є релігійними заходами, - УПЦ (МП)

09.09.2011, 09:08

"Видавати виявлення власної громадянської позиції та протестних настроїв за хресні ходи, які є різновидом богослужіння, без благословення священноначалія Української Православної Церкви, є підміною богослужбових дій", ― йдеться у заяві Повноважного представника УПЦ у Верховній Раді України протоєрея Василія Русінки.

Представництво Української Православної Церкви при Верховній Раді України попереджує, що так звані «хресні ходи» проти ідентифікаційних податкових номерів (ІПН), НАТО і «тотальної чипізації» не є релігійними заходами, повідомляє сайт УПЦ (МП).

«Ці акції за своєю суттю є проявами антиглобалізму, і участь у них може брати будь-який громадянин за власним бажанням чи покликом совісті. Але видавати виявлення власної громадянської позиції та протестних настроїв за хресні ходи, які є різновидом богослужіння, без благословення священноначалія Української Православної Церкви, є підміною богослужбових дій», ― йдеться у заяві Повноважного представника УПЦ у Верховній Раді України протоєрея Василія Русінки.

Зазначається, що участь у подібних заходах «відкриває простір для різного роду маніпуляцій над віруючими людьми політичним силам, неурядовим організаціям та окремим особам, метою яких є політичні цілі чи непомірні власні амбіції. А для кліриків Української Православної Церкви участь у таких «хресних ходах проти...» може бути предметом розгляду церковного суду.

Прес-секретар Митрополита Володимира, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоєрей Георгій Коваленко вважає, що подібні акції нагадують радше політичний рух, аніж релігійний. Він зазначив, що у таких заходах беруть участь представники так званого «політичного православ’я», яке було засуджено Собором УПЦ.

«На жаль, цей політичний рух використовує релігійні страхи людей, ― наголосив отець Георгій. ― Можливо, комусь вигідно в такий спосіб досясягати для себе політичних чи економічних вигод».

Він вкотре нагадав про позицію Української Православної Церкви стосовно процесів глобалізації, наголосивши, що «ані ІПН, ані нові паспорти не є печатками антихриста».

З іншого боку, Церква просить владу з повагою ставитися до людей, які через свої релігійні переконання не бажають приймати ці новітні засоби ідентифікації людини, і знаходити альтернативні можливості відповідно до чинного законодавства, до прав і свобод, що задекларовані Конституцією та законами України.

Нагадаємо, в четвер, 8 вересня, біля стін Верховної Ради України знову відбулася акція протесту проти нових електронних паспортів, «чипізації», ІПН.