• Головна
  • Новини
  • У Львові протестують проти будівництва готелю на місці єврейської святині...

У Львові протестують проти будівництва готелю на місці єврейської святині

09.08.2011, 14:28
У Львові протестують проти будівництва готелю на місці єврейської святині - фото 1

Єврейська релігійна громада «Турей Загав» 9 серпня виступила з протестом проти самовільної забудови історичного єврейського кварталу в середмісті Львова. Тут, зокрема, колись була синагога «Золота Роза», включена до затвердженої урядом України у 1999 році програми відтворення видатних пам'яток історії та культури.

Протести_єврейської_громади_у_Львові.jpgЄврейська релігійна громада «Турей Загав» 9 серпня виступила з протестом проти самовільної забудови історичного єврейського кварталу в середмісті Львова на вул. Федорова, 23-25. Про це повідомляє ZAXID.NET.

Керівник організації Мейлах Шейхет зазначив, що вуличною акцією представники єврейської громади намагаються привернути увагу більшої кількості львів’ян, українців до проблеми. Активісти виступають з плакатами «Збережемо минуле заради майбутнього», «ЮНЕСКО, захисти перлину світової спадщини у Львові», «Не руйнуйте того, чого ви не створили, що є святим як для юдеїв, так і для українців», «Збережемо українську єврейську історико-культурну спадщину».

«Відбувається повне правове свавілля, повне ігнорування вимог ЮНЕСКО. Це неприпустимо, Львів – місто-музей, місто з поліетнічним культурним середовищем. Ми надзвичайно стурбовані тим, що з будівництвом цієї споруди фактично буде знищена унікальна атмосфера поліетнічного Львова. Світова єврейська громада протестує проти цього будівництва, але це не допомагає. Просто ігнорується», - заявив М. Шейхет.

За його словами, були численні листи до Львівської міської ради, до Президента України. «Ми подавали позови, виграли суд, який встановив, що містобудівне обґрунтування, створене для будівництва цього готелю, не відповідало вимогам чинного законодавства і було скасоване, - повідомив М. Шейхет. - Державна служба охорони національної культурної спадщини не погодила це будівництво і відкликала проміжні дозволи, які надавала».

Керівник «Турей Загав» додав, що намагалися спілкуватися безпосередньо з представниками інвесторів будівництва. «На наше замовлення інститут «Укрзахідпроектреставрація» виконав проект концепції збереження історичного середовища кварталу, і ми передали цей проект представникам інвестора будівництва, але ніяких робочих контактів не відбувається, продовжується будівництво».

За його словами, «на цій території взагалі новобудову споруджувати не можна, можна займатися реставрацією споруд або їх відбудовою». «Також будівництво не передбачає збереження нововиявлених об’єктів нерухомої історико-культурної спадщини. Будівництво не враховує й водних режимів. Зруйновані відводи води, які створювалися впродовж віків, яким, може, понад 400 років, вони дренували цю територію і забезпечували підтримку водного балансу. Це зруйноване, і тому у підвалах оточуючих будинків збирається велика кількість води. Треба робити проект збереження довколишніх будинків, бо будуть руйнуватися ще інтенсивніше», - зазначив М. Шейхет.

Зазначимо, згадувана територія була колись місцем поселення представників єврейської громади. Тут, зокрема, колись була синагога «Золота Роза», включена до затвердженої урядом України у 1999 році програми відтворення видатних пам'яток історії та культури.