• Головна
  • Новини
  • Керуючий справами УПЦ: «Альтернативний собор» в Києві - це «самочинне збіговисько, яке не має ніякої юридичної сили»...

Керуючий справами УПЦ: «Альтернативний собор» в Києві - це «самочинне збіговисько, яке не має ніякої юридичної сили»

06.07.2011, 15:32
Керуючий справами УПЦ: «Альтернативний собор» в Києві - це «самочинне збіговисько, яке не має ніякої юридичної сили» - фото 1
Архиєпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан закликав всіх розсудливих віруючих православних християн, які дійсно дорожать єдністю Церкви не на словах, а на ділі, утриматися від участі в акціях подібного роду.

Митрофан_Білоцерківський_та_Богуславський.jpgКеруючий справами Української Православної Церкви архиєпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан назвав «альтернативний» Собор, який проводиться сьогодні, 6 липня, в Києві без благословення священноначалія УПЦ, самочинним збіговиськом.

Про це владика сказав у коментарі офіційному сайту УПЦ і закликав всіх розсудливих віруючих православних християн, які дійсно дорожать єдністю Церкви не на словах, а на ділі, утриматися від участі в акціях подібного роду.

«Насамперед, необхідно звернути увагу на те, що в Православній Церкві існує традиція, освячена і церковними канонами, і церковною традицією, що будь-який захід, що проводиться людьми церковними, а тим більше Собор, як заявляють організатори, відбувається з благословення єрархії, з благословення єпископа. Ніхто з єпископів - ні Митрополит Володимир, ні будь-хто інший з єрархів - благословення на проведення таких зборів не давав. Тому його можна розцінювати не інакше, як самочинне збіговисько», - сказав архиєпископ.

Він зазначив, що ті питання, які пропонуються до обговорення на засіданні цього зібрання, «природно, покликані викликати в середовищі віруючого народу певну тривогу і занепокоєння з приводу того, що 8 липня буде проводитися Собор УПЦ в Києво-Печерській лаврі».

«Що найбільше викликає занепокоєння у так званих" ревнителів православ'я та єдності Російської Православної Церкви"- це зміни і поправки, які будуть внесені до Статуту про управління УПЦ. Тому, напевно, це самочинне збіговисько має своїм девізом "за єдність РПЦ, ніяких кроків до автокефалії"», - підкреслює владика Митрофан.

«Без волевиявлення православного народу, єпископату та духовенства ніякі кроки, спрямовані на надання або проголошення автокефалії, в Українській Православній Церкві робитися не можуть. Тому я хотів би заспокоїти тих, хто справді думає, що на Соборі будуть проходити якісь зміни, які можуть привести до розколу нашої Церкви. Навпаки, Собор ставить за мету зміцнити єдність Української Православної Церкви, її зв'язок з Російською Православною Церквою, оскільки УПЦ є самокерованою з правами широкої автономії частиною РПЦ», - зазначив архиєпископ Білоцерківський і Богуславський УПЦ.

За словами владики Митрофана, учасники або організатори «альтернативного собору» «переслідують якісь інші цілі». На думку єрарха УПЦ, це питання про відлучення Валентина Лукіяника від церковного спілкування.

«Я закликаю всіх розсудливих віруючих православних християн, які дійсно дорожать єдністю Церкви не на словах, а на ділі, утриматися від участі в подібного роду акціях. Ці акції сьогодні організовує той же Лукіяник, прикриваючись так званим оргкомітетом «всеукраїнського зібрання православної громадськості України». Усі їхні дії не мають церковного благословення, і, відповідно, не мають і не можуть мати ніякої юридичної сили», - сказав архиєпископ.

Нагадаємо, за повідомленнями ЗМІ, якийсь оргкомітет «Всеукраїнських зборів православної громадськості України» вирішив провести свої збори за два дні до початку офіційного Собору УПЦ і закликав до участі в заході усі громадські організації України.