• Головна
  • Новини
  • Група парафіян під керівництвом глави СПБУ В. Лукіяника почала захоплення приміщень Кирилівської церкви у Києві...

Група парафіян під керівництвом глави СПБУ В. Лукіяника почала захоплення приміщень Кирилівської церкви у Києві

09.06.2011, 09:54
Група парафіян під керівництвом глави СПБУ В. Лукіяника почала захоплення приміщень Кирилівської церкви у Києві - фото 1
Конфлікт у Кирилівській громаді, як розповів сам В. Лукіяник, почався через те, що в приході виявилися парафіяни та клірики «не нашого духу». У провину клірикам ставлять те, що ті були одягнені в сорочки-вишиванки.

Kyrylivka.gifНапередодні 40 дня по смерті колишнього настоятеля Кирилівської церкви Києва протоєрея Федора Шеремети група з декількох членів парафіяльної ради на чолі з Валентином Лукіяником, головою Союзу православних братств України (СПБУ), почала захоплення парафіяльних приміщень, повідомив з місця події кореспондент порталу «Релігія в Україні». 
  
Нагадаємо, конфлікт у Кирилівській громаді, як розповів сам В. Лукіяник, почався через те, що в приході виявилися парафіяни та клірики «не нашого духу». У провину клірикам приходу ставлять те, що ті були одягнені в сорочки-вишиванки. 
  
У минулу неділю відбулися збори парафіяльної ради Кирилівської громади, на яких головою ради обрали протоєрея Мирослава Бариляка, діяльність же групи В. Лукіяника засудили як екстремістську. 
  
Валентин Лукіяник відповів на рішення парафіяльної ради захопленням парафіяльних приміщень. Розпочате під його керівництвом видворення з храму голови відділу благодійності Київської єпархії УПЦ та клірика Кирилівської громади протодиякона Іоанна Діденка продовжилося вчора вигнанням парафіяльного бухгалтера, парафіяльного сестринства милосердя та почесної парафіянки, однієї із засновників громади старенької жінки Катерини Іванівни, яка вже 17 років несе послух на парафіяльному господарстві. 
  
За словами ключаря приходу протоєрея Мирослава Бариляка, загарбники «своїми діями показали своє справжнє обличчя і наміри. Те, що вони роблять, не піддається ніякій логіці і здоровому глузду. Непослух священноначалію, залякування парафіян, збирання компромату на неугодних, застосування сили і обман всього приходу – все це свідчить про те, що ці люди фанатики і для досягнення своїх цілей вони не зупиняться ні перед чим». 
  
Клірик Свято-Кирилівського храму, протодиякон Іоанн Діденко: "Вони користуються тим, що в їхніх руках перебувають парафіяльна документація та печатка приходу. Зібравши навколо себе войовничо налаштованих чад покійного о.Федора, вони зробили спробу захопити владу у парафії. Коли ж зібралося більшість членів парафіяльної ради, які засудили дії екстремістського угрупування, закликавши заблукалих до покаяння, ті почали мстити парафіянам, виганяючи їх з храмових приміщень і встановлювати свої порядки». 
  
Як сказано у повідмоленні, парафія очікує приїзду настоятеля Свято-Кирилівської церкви Митрополита Володимира і сподівається на його мудре рішення непростої ситуації.