• Головна
  • Новини
  • Громадські активісти виступили "проти захоплення території Десятинної церкви рейдерами"...

Громадські активісти виступили "проти захоплення території Десятинної церкви рейдерами"

27.05.2011, 12:14
Громадські активісти виступили "проти захоплення території Десятинної церкви рейдерами" - фото 1
Акція відбудеться на Десятинному провулку, навколо Десятинної церкви.

desyatunka-akciya.jpg28 травня у Києві о 12 годині розпочинається «громадська акція за музеєфікацію фундаменту Десятинної церкви і проти захоплення території пам'ятки рейдерами». Про це через мережу Інтернет повідомив один із організаторів події, активіст руху за збереження історичних пам'яток Ігор Луценко.

Акція відбудеться на Десятинному провулку, навколо Десятинної церкви.

«Десятинка терміново потребує допомоги киян, оскільки в ніч на 26 травня на її територію було завезено техніку, почалися роботи з підготовки до будівельних робіт. Священики УПЦ (МП), чия церковна споруда вже декілька років незаконно знаходиться на території музею, відкрито декларують свої плани збудувати на місці руїн Десятинки сучасний храм», - говориться в прес-релізі повідомлення.

Мета акції - відстояти ідею музеєфікації рештків Десятинки, створення на місці історичної споруди музею під відкритим небом, за класичними європейськими зразками, де було б представлено у належному вигляді фундамент церкви 10-го століття, фрагменти мозаїки та інших артефактів. На думку організаторів акції, такий музей має стати одним із основних об'єктів для відвідування туристами та киянами, місцем для відпочинку та культурного дозвілля.

Як пишуть ініціатори акції, «так зване "відтворення" Десятинної церкви є прямим порушенням норм світового пам'яткоохоронного законодавства: Міжнародної хартії з консервації й реставрації пам'ятко та визначних місць (Венеція, 1964 р.), Хартії з охорони та використання археологічної спадщини (Лозанна, 1990 р.), Європейської конвенції з охорони археологічної спадщини (Валетта, 1992 р.), Конвенції ЮНЕСКО про захист світової культурної та природної спадщини, що підписані та ратифіковані Україною. Їх положення вимагають збереження автентичних пам'яток й заперечують реконструкцію (відтворення або створення копій у первинних нормах) цих пам'яток». Про це інформує «Релігія в Україні».