• Головна
  • Проекти
  • Учасники молитовного стояння вимагають у чиновників скасувати усі розпорядження щодо шахрайських реєстрацій громад УПЦ КП як громад в юрисдикції УПЦ (МП)...

Учасники молитовного стояння вимагають у чиновників скасувати усі розпорядження щодо шахрайських реєстрацій громад УПЦ КП як громад в юрисдикції УПЦ (МП)

29.12.2010, 09:53
Учасники молитовного стояння вимагають у чиновників скасувати усі розпорядження щодо шахрайських реєстрацій громад УПЦ КП як громад в юрисдикції УПЦ (МП) - фото 1

Понад 400 учасників молитовного стояння 28 грудня 2010 р. під стінами Київської обласної державної адміністрації одноголосно прийняли текст звернення до її голови Анатолія Присяжнюка з приводу порушення прав віруючих УПЦ КП, спричинених незаконними діями чиновників облдержадміністрації щодо таємних реєстрацій у Київській області громад УПЦ КП як громад в юрисдикції УПЦ (МП).

koda_w.jpgПонад 400 учасників молитовного стояння 28 грудня 2010 р. під стінами Київської обласної державної адміністрації одноголосно прийняли текст звернення до її голови Анатолія Присяжнюка з приводу порушення прав віруючих УПЦ КП, спричинених незаконними діями чиновників облдержадміністрації щодо таємних реєстрацій у Київській області громад УПЦ КП як громад в юрисдикції УПЦ (МП).

«Чиновники ОДА приймають на розгляд документи про внесення змін і доповнень до статутів громад УПЦ Київського Патріархату щодо переведення цих громад у юрисдикцію УПЦ Московського Патріархату, хоча, як виявляться, громади таких рішень не приймали або підписи під такими документами отримані від членів громад у шахрайський спосіб. Саме так ще у жовтні цього року було зареєстровано зміни до статуту парафії святителя Димитрія Ростовського у м. Макарові, але про реєстрацію цих змін і сама громада, і Київська єпархія УПЦ Київського Патріархату довідалися лише 24 грудня ц.р…. Подібна ситуація спостерігається в селах Ясногородка та Маковище Макарівського району та селі Ріжки Таращанського району Київської області», – сказано у зверненні.

У документі акцентується на тому, що храм у Макарові будувався в основному за рахунок коштів не громади, а Київської Патріархії, яка витратила на це у 2003-2007 рр. кілька сот тисяч гривень.

Вірні та духовенство УПЦ КП наголошують, що усі документи, подані в ОДА, щодо нібито-то переходу у цих селах громад УПЦ КП під юрисдикцію УПЦ (МП) «створені у шахрайський спосіб і що ніхто з чиновників не перевірив їх достовірність, що були порушені усі терміни реєстрації парафіяльних статутів та змін до них».

«Дії чиновників ОДА привели до того, що 26 грудня 2010 р. у м. Макарові та у с. Ріжки відбулося протистояння. У с. Ріжки міліція пустила громаду до її власного храму лише після проведення на вулиці в мороз зборів, які одноголосно (понад 50 чол. «за», що засвідчено сільським головою і підписами) висловилися за те, щоби незмінно залишатися в складі Київського Патріархату. У Макарові вхід у храм, незаконно утримуваний колишнім настоятелем Б. Лісіченком, перегородили професійні рейдери (це можна бачити на фото), яких охороняла міліція. У зв’язку з цими подіями у нас виникає побоювання, що завтра подібні проблеми можуть виникнути й у інших районах Київщини», – сказано у зверненні вірних та духовенства УПЦ КП.

Учасники молитовного стояння обурені діями влади, «яка у всіх цих подіях стає на сторону Московського Патріархату – таємно реєструє документи, присилає міліцію для охорони рейдерів, тощо» і вимагають «припинити подібну практику, бо всі Церкви для держави – рівні та рідні, а не тільки Московський Патріархат!»

«Ми вимагаємо скасувати розпорядження щодо реєстрації змін до статуту парафії свт. Димитрія у м. Макарові або, щонайменше, негайно зупинити його дію на час ретельної перевірки всіх обставин справи. Ми вимагаємо не вносити жодних змін до статутів парафій у селах Ясногородка Макарівського та Ріжки Таращанського районів, де 26 грудня легітимні парафіяльні збори підтвердили своє бажання незмінно бути у складі тільки Київського Патріархату. Потребує ретельної перевірки і ситуація у с. Маковище Макарівського району», – йдеться у зверненні, яке від імені учасників молитовного стояння підписали: єпископ Васильківський  Євтсратій, єпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній, єпископ Вишгородський Агапіт