• Головна
  • Новини
  • Українські науковці звернулися до наукової громадськості світу з приводу ситуації, що склалася у Києво-Печерському історико-культурному заповіднику...

Українські науковці звернулися до наукової громадськості світу з приводу ситуації, що склалася у Києво-Печерському історико-культурному заповіднику

08.12.2010, 08:59
Українські науковці звернулися до наукової громадськості світу з приводу ситуації, що склалася у Києво-Печерському історико-культурному заповіднику - фото 1

Група провідних українських науковців звернулася з відкритим листом до наукової громадськості світу та президента НАНУ академіка Бориса Патона з приводу ситуації у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, що склалася після призначення державною владою нового гендиректора Заповідника Марини Громової.

gromova.w.jpgГрупа провідних українських науковців звернулася з відкритим листом до наукової громадськості світу та президента НАНУ академіка Бориса Патона з приводу ситуації у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, що склалася після призначення державною владою нового гендиректора Заповідника Марини Громової. Текст листа оприлюднив сайт "Релігія в Україні".

За словами науковців, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник досі вважався одним із провідних наукових осередків українського музейництва. Тут працювали доктори й кандидати наук, фахівці з історії Церкви й сакральної культури. Щороку в Заповіднику провадилися наукові конференції («Несторівські читання», «Могилянські читання», «Православ’я – наука – освіта» тощо), на які з’їжджалися провідні вчені з різних країн. Виходили наукові монографії й збірники.

Однак, як стверджують науковці, ситуація різко змінилася після призначення 8 квітня 2010 року на посаду генерального директора Заповідника Громової Марини Едуардівни.

«Аналогічно до подій початку 1930-х років погромницька активність нового керівництва спрямована на знищення наукової складової заповідника, виселення музеїв із приміщень Заповідника. Наказом п. Громової № 230 від 10.11.2010 р. звільнено 5 докторів наук і 5 кандидатів наук. У різний час ученим, що недавно пройшли атестаційну комісію, було «запропоновано» піти самим або їх брутально переведено на низькі посади (напр., упорядника кількатомового покажчика видань, що вийшли на території України, Сергія Степановича Петрова – на посаду двірника). Під різними приводами із штату Заповідника звільняються висококваліфіковані музейники (попереджено про скорочення чудового знавця іконопису Ольгу Олександрівну Коваленко), реставратори, натомість на звільнені посади призначаються особи без належної кваліфікації. Зупинено підготовку до друку планових робіт, зокрема збірника документів про втрати культурної спадщини України в мирні роки ХХ ст., про що було підписано угоду між заповідником та Інститутом історії України НАН України. Звертаємось до Вас із проханням підтримати наш протест проти вандалізму», – йдеться у листі науковців.

Лист підписали:

Сергій Білокінь, доктор історичних наук, лауреат Державної премії України ім. Т.Шевченка,

Сергій Гальченко, доктор філологічних наук, професор

Світлана Кагамлик, кандидат історичних наук

Алла Киридон, доктор історичних наук, професор

Валерій Ластовський, доктор історичних наук, професор

Сергій Сегеда, доктор історичних наук, професор

Василь Ульяновський, доктор історичних наук, професор

збір підписів триває