• Головна
  • Новини
  • На Рівненщині суддя дозволив священнику УПЦ МП залишитися у парафіяльному будинку після переходу громади до ПЦУ...

На Рівненщині суддя дозволив священнику УПЦ МП залишитися у парафіяльному будинку після переходу громади до ПЦУ

13.02.2020, 16:42
На Рівненщині суддя дозволив священнику УПЦ МП залишитися у парафіяльному будинку після переходу громади до ПЦУ - фото 1
На Рівненщині священник РПЦвУ (УПЦ МП) виграв суд у Свято-Різдво-Богородичої парафії Православної Церкви України за будинок, з якого відмовився виїжджати після переходу релігійної громади до ПЦУ.

На Рівненщині священник РПЦвУ (УПЦ МП) виграв суд у Свято-Різдво-Богородичної парафії Православної Церкви України за будинок, з якого відмовився виїжджати після переходу релігійної громади до ПЦУ.

Про це повідомив у Facebook користувач Юрій Сидорук, інформує «Релігійна правда».

За його словами, розгляд цивільної справи за позовом громади ПЦУ села Нова Мощаниця Здолбунівського району до громадянина Б. Гнатишина, священнослужителя РПЦвУ, відбувся близько 10 днів тому у Здолбунівському районному суді.

“Предметом позову було усунення перешкоди у здійснені права власності щодо житлового будинку та господарських будівель, які незаконно займає пан Гнатишин”, – повідомив Сидорук.

Він наголосив, що захисниця московського священника будувала захист винятково на спробах розжалобити суддю. І це спрацювало.

”Незважаючи на вагомі докази представників позивача, зокрема, посилання на норми Конституції України, які гарантують непорушність права власності, посилання на ч.7 статті 8 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, відповідно до якої зміна підлеглості громади не впливає на зміст права власності, суд не задовольнив позов. Склалось враження, що суддя просто по-людськи пожалів відповідача, представниця якого, окрім тиску на співчуття та наведення окремих норм Конституції, які прямо й не стосувалась предмету розгляду, вагомих аргументів так і не навела”, – йдеться у дописі Сидорука.

Він додав, що Гнатишин на цьому засіданні дійсно викликав “співчуття і жаль”. “І по-християнськи його було шкода, так як він заявляв, що у разі, коли його виселять, він фактично опиниться на вулиці, бо той будинок (з його слів) – єдине житло, що він займає”, – каже Сидорук.

“Але з іншої сторони відомо, що благочиння УПЦ МП, зуміло за лічені місяці (!) збудувати з нуля храм у Бущі, викупити магазин у селі П’ятигори і реконструювати його під церкву, збудувати “коробку” храму в Здолбунові (район Гідропарку). Ця активна будівельна діяльність говорить про те, що місцеві керівники Російської Православної Церкви володіють колосальним фінансовим ресурсом, і мабуть з легкістю могли б збудувати будиночик для свого “новомощаницького батюшки”, або орендувати йому житло в тій же Новій Мощаниці, що взагалі вартувало б копійки! Натомість Здолбунівське благочинняиУПЦ МП займає непоступну позицію по цьому питанню, і вочевидь мотивує Б. Гнатишина судитись за будинок, який йому не належить”, – наголосив Сидорук.