На Рівненщині побилися віряни ПЦУ та УПЦ МП

21.08.2019, 10:20
На Рівненщині побилися віряни ПЦУ та УПЦ МП - фото 1
У селі Рясники Рівненської області сталася сутичка між членами релігійних громад ПЦУ і УПЦ МП.

У селі Рясники Рівненської області сталася сутичка між членами релігійних громад ПЦУ і УПЦ МП.

Інцидент відбувся у неділю, 18 серпня, коли громада ПЦУ прийшла до храму Покрови Божої Матері, щоб провести Службу згідно з графіком Богослужінь, затвердженим виконувачем обов’язків керівника обласної ОДА Ігорем Тимошенком.

Як розповів у коментарі Релігійній правді член громади ПЦУ Володимир Боліщук, священник Московського Патріархату отець Василь (Готліб) був сповіщений про графік, але ділитися храмом не бажав, тож до приходу вірян ПЦУ підготувався – біля воріт храму вишикувались прихильники УПЦ МП разом з тітушками, яких було близько 10 осіб.

Віряни ПЦУ, на підтримку до яких приїхали декілька знайомих патріотичного спрямування з сусідніх населених пунктів, отримали активний спротив з боку прихильників Московської Церкви. Були задіяні сили поліції, які вишикувалися у кордон між вірянами.

Пан Володимир додав, що о.Василь використовує вірян МП як живий щит. “Під час сутички священник, усвідомлюючи кримінальну відповідальність, стояв остронь, вдаючи, що його там немає. Як було в Криму, коли прикривались “ихтамнетами”, – наголосив Боліщук.

Під час сутички від працівників поліції отримав тілесні ушкодження парафіянин громади ПЦУ і ветеран АТО Сергій Швець. Він зняв побої, проте не став писати заяву проти дій поліції.

Після сутичок у проросійських медіа з’явилось декілька публікацій, в яких автори намагаються очорнити ім’я ветерана АТО, поширюючи неправдиву інформацію про нього.

Однак Боліщук передав Релігійній правді письмові позитивні характеристики Швеця з попередніх місць служби. Відомо, що Швець служив на самій передовій на Сході України. Від початку війни був у складі поліцейського батальйону, пізніше – служив розвідником.

Володимир Боліщук розповів, що релігійна громада розділилася навпіл ще 2014 року – після початку війни з Росією.

“Після початку бойових дій почалося невдоволення серед людей, що в храмі йде прославляння Росії. Було таке, що співали: “Встанет солнце над Россией, просыпайся, матушка Русь”. І 2015 року, після спроб приватизувати храм, громада повстала, тому зареєструвалися як УПЦ КП”, – розповів Боліщук.

Тоді довго тривала судова тяганина. Тодішній голова ОДА Олексій Муляренко ухвалив рішення про почергове користування храмом, але місцеве керівництво УПЦ МП було проти. Справа дійшла до касаційного суду, де й застрягла на кілька років.

Зазначимо, що храм є пам’яткою архітектури і перебуває у розпорядженні держави, а не громади УПЦ МП.

Після Об’єднавчого Cобору громада УПЦ КП 2019 року провела перереєстрацію на ПЦУ, а також звернулась до голови, щоб їм дали дозвіл на почергове використання храму. Проте, зважаючи на спротив прихильників Російської Церкви, громаді доводиться правити службу на вулиці.

Так, у день, коли сталася сутичка, громада ПЦУ провела молебень під стінами храму. Наступного дня – у понеділок, 19 серпня, службу також провели просто неба.

“З обох сторін громади є врівноважені люди, ворожнеча відсутня, за винятком окремих людей”, – поділився Боліщук.

Він також заявив, що планує подавати заяву на кількох найбільш неврівноважених прихильників Російської Церкви про притягнення до кримінальної відповідальності за перешкоджання громаді проводити релігійний обряд.