• Головна
  • Новини
  • Розділяй і владарюй: Землю ПЦУ в Сімферополі окупанти віддали римо-католикам...

Розділяй і владарюй: Землю ПЦУ в Сімферополі окупанти віддали римо-католикам

20.08.2019, 09:11
Розділяй і владарюй: Землю ПЦУ в Сімферополі окупанти віддали римо-католикам - фото 1
Виділену в Сімферополі землю для кафедрального собору Кримської Єпархії ПЦУ віддали Римо-Католицькій Церкві. Про це 19 серпня Крим.Реалії розповів архиєпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент (Кущ).

Виділену в Сімферополі землю для кафедрального собору Кримської Єпархії ПЦУ віддали Римо-Католицькій Церкві. Про це Крим.Реалії розповів архиєпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент (Кущ).

За його словами, земля під будівництво була виділена ще до анексії Криму.

«2012-2013 рік: рішенням Сімферопольської міської ради нам була виділена земельна ділянка біля української гімназії по вулиці Київській в 0,5 гектарів. Потім почався рух, щоб нам цю землю не давати, тому що фірма «Моноліт» зацікавилася цією земельною ділянкою. На другому етапі вирішили, що ми відсунемося вглиб поля. Є державний акт про те, що ця земля є в користуванні, в управлінні кримської єпархії», – розповів владика Климент.

Після російської анексії, продовжив священнослужитель, він спробував переоформити цю землю за російським законодавством, але цього так і не вийшло зробити. Пізніше на цю землю почали претендувати в Римо-Католицькій Церкві.

«Римо-католицька громада, яка була зареєстрована при Україні, шукала земельну ділянку. І їм її не давали. Потім в 2014 році з Петербурга приїжджає громадянин Росії, ксьондз католицький. Він починає активно шукати землю під своє управління єпархії. Він знав, що ця земля належить православним. Їм було запропоновано три земельні ділянки. Вони зупинилися на цій земельній ділянці, яка була раніше виділена кримській єпархії під православний кафедральний собор. Римські католики зносять православний хрест і починають роботи з будівництва», – пояснив архиєпископ Климент.

Він додав, що намагався дізнатися від російської влади Криму, кому належить земля, але відповіді так і не отримав.

«На мої запити до Аксенова (російського глави Криму Сергія Аксенова – ред) повідомили, що міністерство майнових і земельних відносин Криму не знає, кому належить ця земля, і вона належить місту. А місто дало відповідь, що вони не скажуть, кому саме вони віддали цю земельну ділянку, бо це суперечить російському законодавству. А я повинен довести, що ця земельна ділянка належить мені», – сказав він.

Крим.Реалії звернулися за коментарем до Католицької Церкви в Криму, де отець Данило підтвердив, що вони дійсно планують будівництво на вулиці Київській.

«Наразі будівництво навіть не починалося. Земля міська, і у нас там тільки оренда. Ми плануємо побудувати кафедральний собор. Земля була отримана звичайною процедурою виділення землі релігійним організаціям. Ми отримали її ще давно», – сказав отець Данило, додавши, що не знає точно, яка ділянка належала Українській Православній Церкві.