• Головна
  • Проекти
  • "Суд" у Криму забрав у Православної Церкви України храм у Сімферополі...

"Суд" у Криму забрав у Православної Церкви України храм у Сімферополі

29.06.2019, 14:10
"Арбітражний суд" Криму ухвалив рішення передати приміщення кафедрального собору Православної Церкви України в Сімферополі "міністерству майнових та земельних відносин" півострова.

28 червня "суд" в окупованому Криму забрав у Православної Церкви України в Сімферополі кафедральний собор Володимира та Ольги. Про це повідомила у Facebook Кримська правозахисна група,інформує "ГОРДОН".

"Арбітражний суд" Криму ухвалив рішення розірвати договір оренди приміщень за адресою: вулиця Севастопольська, 17, який до окупації було укладено із кримською єпархією Української православної церкви Київського патріархату. "Суд" зобов'язав церкву повернути приміщення "міністерству майнових та земельних відносин" Криму за актом приймання-передачі та стягнути в доход федерального бюджету РФ 12 тис. руб. (приблизно 5 тис. грн за курсом НБУ. – "ГОРДОН") державного мита", – розповіли правозахисники.
За їхніми словами, "суддя" пообіцяв передати повний текст рішення за п'ять днів. "Рішення" може бути оскаржено "у вищих інстанціях".
"Отже, окупаційна влада забрала храм в української церкви", – резюмували у Кримській правозахисній групі.

Архиєпископ Сімферопольський і Кримський Климент неодноразово заявляв, що після анексії УПЦ КП (увійшла до складу ПЦУ) у Криму відчуває тиск із боку підконтрольної Росії "влади". У червні 2016 року "апеляційний суд" Севастополя зобов'язав Кримську єпархію звільнити приміщення на першому поверсі кафедрального собору Сімферополя й виплатити штраф у розмірі 500 тис. руб. (приблизно 208 тис. грн).
31 серпня 2017 року собор у Сімферополі заблокували російські силовики. За інформацією глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, до архиєпископа Климента спецслужби застосували силу і пошкодили йому руку. Сам Климент розповів, що судові пристави забрали хрест, церковний посуд, раритетні ікони, столовий посуд із порцеляни і кришталю, які було подаровано Церкві, а також килими.
8 лютого 2018 року архиєпископ ПЦУ Євстратій (Зоря) повідомив, що окупаційна влада Криму надіслала припис про звільнення приміщень кафедрального собору Святих рівноапостольних Володимира та Ольги в Сімферополі.
У березні 2019 року владика Євстратій повідомив, що окупанти розривають договір оренди будівлі храму.