• Головна
  • Новини
  • УПЦ МП не має юридичних прав на приміщення Свято-Успенського храму у Кропивницькому, - Юстиція...

УПЦ МП не має юридичних прав на приміщення Свято-Успенського храму у Кропивницькому, - Юстиція

29.01.2019, 16:59
За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, прав користування чи передачі в оренду культової споруди зареєстровано не було.

Релігійна громада УПЦ МП не має жодних юридичних підстав, які б передбачали її перебування у приміщенні Свято-Успенського храму громадської організації «Єлисаветградське православне товариство».

Про це CBN поінформували в прес-службі головного територіального управління юстиції області з посиланням на керівника відомства Вадима Гуцула.

Крім того, на своїй сторінці у Facebook Гуцул повідомив, що ключовим моментом в цій ситуації є право власності. Про це інформує СBnews.

«У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань вказано, що засновниками громадської організації “Єлисаветрадське православне товариство” є Олександр Мосін, Андрій Райкович, Галина Райкович та Наталія Щербина», – написав він.

Саме засновники та представники керівного органу мають право приймати рішення щодо передачі храму в користування тій чи іншій релігійній організації. За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, прав користування чи передачі в оренду культової споруди зареєстровано не було.

Вадим Гуцул зазначив, що представники релігійної організації «Релігійна громада (парафія) на честь Успіння Пресвятої Богородиці Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви», ймовірно, користувалися приміщення храму за усною домовленістю з засновниками без юридичних на те підстав.

«Скандальні заяви щодо незаконності передачі храму до Православної церкви України є абсолютно безпідставними. Більш того, вирішальне слово в цій історії мають саме члени “Єлисаветградського православного товариства”, а не прихожани парафії, священники чи представники єпархії», – заявив начальник головного територіального управління юстиції області.

Нагадаємо, міський голова Кропивницького Андрій Райкович, за чиї гроші збудований храм Успіння Пресвятої Богородиці (Свято-Успенський), закликав прихожан перейти до Православної Церкви України.