• Головна
  • Новини
  • Мін’юст скасував незаконну перереєстрацію споруд Почаївської лаври...

Мін’юст скасував незаконну перереєстрацію споруд Почаївської лаври

24.11.2018, 08:07
Мін’юст скасував незаконну перереєстрацію споруд Почаївської лаври - фото 1
Комісія Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації скасувала незаконну перереєстрацію комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври.

Комісія Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації скасувала незаконну перереєстрацію комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври.

Про це сказала перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова, повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу Мін’юсту.

«Комісія Мін’юсту на своєму засіданні задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, який просив скасувати рішення про державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври за релігійною організацією Почаївська Свято-Успенська Лавра. Відповідний наказ Мін’юсту було підписано сьогодні», — сказала Сукманова.

За її словами, члени Комісії дійшли висновку, що реєстратор здійснив держреєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври (Успенського собору, Троїцького собору, монастирських келій, архієрейського будинку, дзвіниці, надбрамного корпусу) з порушеннями вимог чинного законодавства.

«Саме тому це рішення про державну реєстрацію було скасоване, а державному реєстратору, який його здійснив, блоковано доступ до державного реєстру речових прав на нерухоме майно», — зазначила урядовець.

Нагадаємо, Мінкульт оскаржив у Мін'юсті дії держреєстратора із вимогою скасувати рішення про держреєстрацію права УПЦ МП на користування майном Почаївської лаври та притягнути реєстратора до відповідальності. На початку листопада у ЗМІ з'явилася інформація, що Почаївську Свято-Успенську лавру в Тернопільській області незаконно передано в користування УПЦ МП. Зокрема, депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця оприлюднив документи державного реєстратора, який 2018 року виконав рішення екс-прем'єр-міністра Віктора Януковича від 2003 року і передав у користування заповідника до 2052 року шість об'єктів Почаївської лаври (собори, дзвіницю, келії, архиєрейський будинок – загалом 7 тис. квадратних метрів). Депутат продемонстрував витяг із Держреєстру, згідно з яким споруди Лаври записані на УПЦ МП до 1 січня 2052 року з правом пролонгації.