• Головна
  • Новини
  • У Полтаві євангельським християнам відмовили у виділенні землі під храм...

У Полтаві євангельським християнам відмовили у виділенні землі під храм

04.10.2018, 11:36
У Полтаві євангельським християнам відмовили у виділенні землі під храм - фото 1
2 жовтня депутатська комісія з питань містобудування та архітектури Полтавської міськради розглянула питання про виділення релігійній громаді Євангельских християн «Сучасна Християнська Церква» 2,2 га землі під храм на території колишніх артскладів.

2 жовтня депутатська комісія з питань містобудування та архітектури Полтавської міськради розглянула питання про виділення релігійній громаді Євангельских християн «Сучасна Християнська Церква» 2,2 га землі під храм на території колишніх артскладів. Про це повідомляє видання «Полтавщина».

На засідання прийшов пастор церкви Євген Антонець. Після обговорення депутати відмовилися виносити це питання на сесію. Перед пастором поставили умову: він повинен довести, що у релігійної громади є кошти на будівництво. Якщо він це зробить, у церкви з’явиться шанс отримати землю, однак не 2,2 га, а 35 соток.

Євангельські християни претендують на землю, де колись розташовувалися артсклади. Більш як 10 років тому військову частину та артсклади розформували, а її територію Міністерство оборони передало місту.

У 2016 році на місці колишніх артскладів почали зводити мікрорайон.

На території уже оновили каналізаційний колектор. Декілька забудовників направили заявки в управління капітального будівництва, у яких висловили бажання звести багатоповерхівки у новому мікрорайоні, серед них ТОВ «Сучасний дім» та КВП «Терешки».

По генеральному плану забудови колишніх артскладів, 2,2 га відведено під будівництво культової споруди. Саме з приводу цієї ділянки пастор звернувся до депутатів.

Євген Антонець розповів, що раніше його релігійна громада брала в оренду комунальне приміщення на вул. Латишева, 13. Місто приміщення продало, тому євангелістам довелося шукати нове місце. Пастор пішов до начальника міського земельного управління Юрія Трегубова. Той пояснив, що потрібно звернути увагу на ті місця, де розбудовуються квартали й передбачене місце під культові споруди. Таких районів було два — «Лазурний» і артсклади, віряни вибрали останній варіант. Після цього, як було знайдено місце, вони звернулися до архітектора Ірини Особік, щоби вона зробила ескізний проект майбутнього храму. За розробленою предпроектною пропозицією храм передбачає сидячі місця на 506 парафіян та облаштовану територію навколо нього.

— Ми вписувалися у запропоновані землі, які відведені під релігійну споруду. Будівля планується не як тільки храм, а приміщення для різних соціальних проектів, якими займається церква: сімейні проекти, молодіжні виховні та навчальні заходи. В планах церкви створення школи та дитсадка, — розповів Євген Антонець.

Головне питання, яке озвучили депутати під час обговорення — чи є у релігійної громади кошти, щоб звести таку велику споруду.

— Рік тому вони просили кошти на оренду 100 м² приміщення, а тепер хочуть збудувати будівлю на 2 га більше ніж площа собору Нотр-Дам в Парижі. — зауважив депутат міськради Олег Бєлоножко.

Також депутати були занепокоєні тим, що якщо вони виділять цю землю, то будівництво храму перетвориться в довгобуд. А то й взагалі — з часом релігійна громада продасть ділянку у приватні руки.

На це Євген Антонець пояснив, що у них є партнери у Європі й США, тому кошти знайдуть.

Зрештою депутати прийняли рішення: скоротити площу до 30 соток та зобов’язати Євгенія Антонця надати документи фінансової спроможності будівництва.