• Головна
  • Новини
  • Юдейська громада Чернігова відстоює синагогу, в якій зараз розміщений Молодіжний театр...

Юдейська громада Чернігова відстоює синагогу, в якій зараз розміщений Молодіжний театр

30.07.2018, 12:47
Юдейська громада Чернігова відстоює синагогу, в якій зараз розміщений Молодіжний театр - фото 1
У Чернігові набирає обертів тема довкола будівлі Молодіжного театру. Зараз цю споруду намагається повернути собі юдейська громада міста, бо це колишня синагога.

У Чернігові набирає обертів тема довкола будівлі Молодіжного театру. Зараз цю споруду намагається повернути собі юдейська громада міста, бо це колишня синагога.

Журналісти ЧЕline звернулися по коментарі до двох сторін.

Олексій Биш, актор Молодіжного театру, наголошує: документів, що це культова будівля, нема. Вони були знищені під час Другої світової війни. Театр отримав це приміщення, яке на той час пустувало, у 1988 році.

синагога.jpg

«Ми не збираємось нікуди йти, ми хочемо бути в нашому Молодіжному театрі. Нам дуже добре у своєму приміщенні. Там домашня атмосфера, Це такий домашній родинний театр, і якщо переселити нас до іншого приміщення, театр втратить свою унікальність. Це знищить його, що неприпустимо. Єврейська громада не обділена, їм пропонували різні варіанти, але їм потрібна саме ця будівля. Офіційних рішень від влади немає. Є чутки, що хочуть усе технічно вирішити за серпень і винести це питання на засідання сесії обласної ради, що відбудеться в жовтні. Але ж можна створити і позачергову сесію, ось чому ми хвилюємось», – коментує ситуацію Олексій Биш.

Представник Чернігівського обласного об’єднання єврейських общин та організацій Семен Бельман у свою чергу зазначає, що для юдеїв це питання принципове.

«Будівля молодіжного театру – це будівля, яку побудувала єврейська громада 140 років тому. Вона існувала як синагога і була забрана радянською владою. Забрані речі повертають. У Чернігові повернули кілька будівель. Ніяк лише не вирішується питання з поверненням синагоги. Ситуацію вирішуватиме влада», – говорить Семен Бельман.