• Головна
  • Новини
  • Верховний суд України відмовив громаді УПЦ (МП) у позові щодо спірного храму на Донеччині...

Верховний суд України відмовив громаді УПЦ (МП) у позові щодо спірного храму на Донеччині

23.06.2018, 13:14
Верховний суд України відмовив громаді УПЦ (МП) у позові щодо спірного храму на Донеччині - фото 1
19 червня 2018 року колегія суддів Верховного суду, скасувавши рішення судів попередніх інстанцій, прийняла рішення відмовити у задоволенні позовних вимог Горлівської єпархії УПЦ (МП) щодо храму в Костянтинівці Донецької області.

19 червня 2018 року колегія суддів Верховного суду, скасувавши рішення судів попередніх інстанцій, прийняла рішення відмовити у задоволенні позовних вимог Горлівської єпархії УПЦ (МП) щодо храму в Костянтинівці Донецької області, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

позов.png

Адвокат від УПЦ (МП) Юрій Захарченко, коментуючи рішення судді, зазначив, що можливості захистити свої права не вичерпані і наступним кроком стане подача позову до Європейського суду з прав людини. «Зараз ми очікуємо тексту рішення суду. Паралельно починаємо підготовку до подачі позову в ЄСПЛ», — заявив Захарченко.

Рішення Верховного суду стало несподіванкою для прихожан УПЦ (МП) Стрітенського храму в Костянтинівці, які з 2015 по 2018 рр. послідовно виграли суди першої та другої інстанцій.

У свою чергу, протоєрей Костянтин Кузнєцов, священик громади УПЦ КП, зазначив: "Більше 3-х років тривали судові слухання з приводу переходу громади з МП до УПЦ КП,та корупція перемагала і громаду протиправно повертали до МП, хоча після звільнення північного Донбасу від окупантів більшість членів громади прийняли рішення відійти від церкви, яка благословляє та підтримує агресорів. Парафіяни храму витримали випробовування та засвідчили свою вірність Богу та його церкві. Свято-Стрітенський храм від нині і повік буде належати Помісній Українській Церкві, та завжди в ньому будуть підноситись молитви за нашу Святу землю та її захисників. Ця подія дає надію на те, що з Богом ми переможемо зовнішніх ворогів та головного внутрішнього ворога який зветься-КОРУПЦІЯ".

Нагадаємо, у квітні 2015 року місцевий бізнесмен-меценат УПЦ (МП) Ю.В. Шапран з групою однодумців організував переведення згаданої парафії до УПЦ Київського Патріархату. Проте 16 травня 2016 року Господарський суд Донецької області у Харкові визнав незаконність змін у складі парафіяльної ради Стрітенського храму. Пізніше суди неодноразово підтверджували це рішення.