• Головна
  • Новини
  • Мерія Івано-Франківська вимагає від УПЦ (МП) звільнити приміщення дитячого садочку...

Мерія Івано-Франківська вимагає від УПЦ (МП) звільнити приміщення дитячого садочку

09.12.2016, 10:40
Мерія Івано-Франківська вимагає від УПЦ (МП) звільнити приміщення дитячого садочку - фото 1
Івано-Франківська міська рада вимагає від Української Православної Церкви (Московського Патріархату) звільнити у центрі міста приміщення дитячого садочку, у якому священнослужителі облаштували храм.

138rge.jpg-uuuu.jpgІвано-Франківська міська рада вимагає від Української Православної Церкви (Московського Патріархату) звільнити у центрі міста приміщення дитячого садочку, у якому священнослужителі облаштували храм. Про це повідомляє Радіо Свобода.

2 листопада Львівський апеляційний господарський суд виніс постанову, згідно з якою договір оренди між містом та Церквою повинен бути розірваний. Підстава – невиконання Івано-Франківською єпархією УПЦ (Московського Патріархату) своїх зобов’язань. На території храму міська влада має намір відновити дитячий садок, який діяв тут до початку 90-х років. Натомість, єпархія заявляє про порушення конституційних прав парафіян та обіцяє звертатися до міжнародних правозахисних організацій, помісних православних церков та державних органів влади.

Невелике одноповерхове приміщення Свято-Преображенського храму – одне із небагатьох в центрі Івано-Франківська, в якому можна облаштувати дитячий садок. Так коментує ситуацію довкола земельної ділянки на вулиці Чорновола міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. За його словами, центральній частині міста вкрай бракує дошкільного закладу, і міський бюджет дозволяє відкрити його тут в доволі стислі терміни. Однак УПЦ (МП) вже більше 7 років не виконує умови договору з містом, відмовляючись звільняти приміщення. Не поспішає це робити і після винесення постанови суду.

«Свого часу на вулиці Довженка давалася земля, давався певний момент того, що з часом там буде побудований храм, і вірні Московського Патріархату туди перейдуть. Але, на жаль, як завжди – і там побудувалося, і тут собі залишилося, в центрі міста Івано-Франківська. Тому я би просив і Московський Патріархат з розумінням поставитися до потреб міста, і виконати рішення суду», – каже міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Представники Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП) від коментарів для Радіо Свобода відмовилися. Проте на своїй інтернет-сторінці єпархія повідомляє, що готова відстоювати власні конституційні права в суді касаційної інстанції. Окрім того, єпархія вже звернулася до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та до президента України, в планах – звернення до міжнародних правозахисних організацій і православних церков світу. Як зазначено у повідомленні, «парафіяни запевнили, що стоятимуть на захисті свого права молитися у Спасо-Преображенському храмі до тих пір, доки не будуть вичерпані всі засоби національного та міжнародного правосуддя».