• Головна
  • Новини
  • В УАПЦ збиратимуть підписи вірних за право служити в Андріївській церкві, на яку тепер претендує УПЦ КП...

В УАПЦ збиратимуть підписи вірних за право служити в Андріївській церкві, на яку тепер претендує УПЦ КП

02.09.2016, 10:18
В УАПЦ збиратимуть підписи вірних за право служити в Андріївській церкві, на яку тепер претендує УПЦ КП - фото 1
30 серпня Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій провів єпархіальні збори духовенства Київської єпархії, присвячені ситуації навколо кафедрального собору УАПЦ в Києві та приміщення Патріархії УАПЦ.

30 серпня Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій провів єпархіальні збори духовенства Київської єпархії, присвячені ситуації навколо кафедрального собору УАПЦ в Києві та приміщення Патріархії УАПЦ, повідомляє сайт УАПЦ.

На зібранні був присутній вікарний єпископ Володимир (Черпак), 57 священнослужителів та понад 20 мирян – представників парафіяльних управ громад м. Києва та Київської області.


УАПЦ_Ки]в.jpg
Митрополит Макарій розповів присутнім про стан справ в УАПЦ, було піднято питання щодо Андріївського собору в м. Києві та ситуації щодо пошкодження та нищення майна Патріархії УАПЦ.

Предстоятелем було заслухано звіт про стан справ у деканатах єпархії. Виступили протоієрей Стефан Яремчук (благочинний м. Києва), протоієрей Микола Лимар (Фастівський благочинний) та протоієрей Дмитро Присяжний (Київський благочинний).

Рішенням єпархіальних зборів прийнято до уваги ситуацію щодо Андріївського собору та приміщення Патріархії УАПЦ. На пропозицію благочинного м. Києва протоієрея Стефана Яремчука ухвалено розпочати збір підписів вірних УАПЦ щодо відстоювання права УАПЦ на користування Андріївським кафедральним собором для богослужінь та виконання треб.

Завершуючи збори Київської єпархії УАПЦ, митрополит Макарій подякував священикам та представникам парафіяльних управ за спільну працю по розбудові та формуванню позитивного іміджу УАПЦ.

Наразі Андріївський собор знаходиться на державній реставрації, священики змушені служити на подвір’ї. Проте, за повідомленням порталу "Релігія в Україні", 31 серпня стало відомо, що на проведення богослужінь у цьому соборі претендує УПЦ Київського Патріархату.

Спочатку в газеті "Вести" були опубліковані  листи від імені Патріарха Філарета до міністра культури Є. Нищука від 22 липня 2016 р. з пропозицією передати Андріївський собор для богослужінь УПЦ КП, бо УАПЦ "недбало ставилася до історичного храму" і мала "малу численність присутніх на богослужіннях". В іншому листі Патріарх Філарет відхилив пропозицію УПЦ (МП) і УГКЦ на почергові богослужіння у т. зв. Теплій Софії, де зараз служить УПЦ КП. Публікація цих листів супроводжувалася статтею, яка мала маніпулятивний характер і залучала коментарі анонімних джерел. Проте того ж дня спікер УПЦ КП архиєпископ Євстратій в коментарі "Обозревателю" підтвердив, що Київський Патріархат дійсно вважає за доцільне взяти Андріївську церкву під свою опіку, хоч і не наполягає на цьому. Він додав, що "стилобат Андріївської церкви, двоповерхова будова під храмом, вже більше 20 років належить і використовується Київським патріархатом".

Філврет_Онищенку.jpg