• Головна
  • Новини
  • Чиновник КМДА дав бюрократичну відписку УГКЦ на прохання виділити три ділянки для нових храмів...

Чиновник КМДА дав бюрократичну відписку УГКЦ на прохання виділити три ділянки для нових храмів

31.08.2016, 12:28
Чиновник КМДА дав бюрократичну відписку УГКЦ на прохання виділити три ділянки для нових храмів - фото 1

Архиєпархія Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) звернулася з проханням про дозвіл на розробку проектів землевідведень для будівництва трьох церков в Києві. У відповідь Департамент містобудування Київської міськдержадміністрації (КМДА) запропонував почекати затвердження якоїсь "Схеми розміщення культових споруд", яка розглядається чиновниками вже дев'ять років, і нібито є додатком до проекту Генплану до 2025 року.

Архиєпархія Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) звернулася з проханням про дозвіл на розробку проектів землевідведень для будівництва трьох церков в Києві. У відповідь Департамент містобудування Київської міськдержадміністрації (КМДА) запропонував почекати затвердження якоїсь "Схеми розміщення культових споруд", яка розглядається чиновниками вже дев'ять років, і нібито є додатком до проекту Генплану до 2025 року.

Про це «Київським відомостям» (KV) стало відомо зі звернення депутата Київради Сергія Гусовського ( "Об'єднання" Самопоміч ") на ім'я в.о. директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Олександра Свистунова (на фото).

чиновник.jpg

До Сергія Гусовського звернулася архиєпархія УГКЦ з інформацією про те, що отримала відмову на прохання про отримання дозволу на розробку проекту виділення земельних ділянок для будівництва трьох храмів:
- По вул. Південній, 4-г (Оболонський район);
- По пр. Перемоги, 134 (Святошинський район);
- По вул. Закревського, 33-а (Деснянський район).

Департамент містобудування та архітектури КМДА дозвіл не видав, пояснивши, що до розгляду питання можна повернутися тільки після затвердження "Схеми розміщення культових споруд", яка є додатком до проекту Генплану розвитку Києва до 2025 року.

 

Сергій Гусовський попросив Олександра Свистунова роз'яснити: хто і коли затвердив "Схему розміщення культових споруд", чи є актуальною ця схема на сьогоднішній день, і чи відповідає містобудівній ситуації ініціатива Київської архиєпархії УГКЦ звести церкви на вказаних нею ділянках.

За інформацією KV, "Схема розміщення культових споруд" не є додатком до проекту Генплану до 2025 року, і взагалі в ньому не згадується. Більш того, Генплан розвитку Києва до 2025 року - це проект, який ніким не затверджений і не має юридичної сили. Тому посилання на відсутність "Схема розміщення культових споруд" не є підставою для відмови в наданні дозволу на розробку документації на землеустрій, як це передбачено ч. 3 ст. 123 Земельного кодексу.
У листопаді 2007 року тодішній головний архітектор Києва Василь Присяжнюк поінформував громадськість про те, що містобудівна рада Києва схвалила "Схему розміщення культових споруд". Проект розроблявся ДП Інститутом "Київгенплан" ВАТ "Київпроект" на замовлення ГУ містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА. Головний архітектор проекту - Тетяна Пархоменко.

"Схема розміщення культових споруд"

Схема_розміщення_культових_споруд.jpg

На схемі вказані ділянки для розміщення 252 культових споруд. Розробниками запропоновано зведення 187 церковних будівель на нових майданчиках та відновлення 12 знищених в різні роки культових об'єктів, а також створення 43 об'єктів-пам'яток на місцях зруйнованих об'єктів.

За словами розробників, в Києві відсутні електронна база культових споруд і дані про конфесії, що стало основною проблемою в процесі роботи над схемою. Це також стало причиною того, що 52 з 187 церковних об'єктів, пропонованих в якості нового будівництва, представлені без вказівки конфесії. Таким чином, визначати, якій конфесії виділити зарезервовані для будівництва ділянки, повинні депутати Київради.

На 2007 рік, в період розробки схеми, в Києві налічувалося понад 900 релігійних організацій, 64 релігійних конфесій, в яких 1064 громади, 19 монастирів і близько 155 культових споруд. Також в Києві працюють 40 духовних навчальних закладів.

Як сказано в повідомленні, технічна робота була виконана. Залишилося тільки "розподілити" зарезервовані ділянки між представленими в Києві конфесіями і провести громадське обговорення. За логікою, до схеми, після консультацій з конфесіями, варто було б додати схему розміщення недільних шкіл і духовних навчальних закладів.

Мабуть, як пишуть KV, через особливу чутливість сучасних міжконфесійних відносин, особливо в питаннях розподілу права на храми, подальше юридичне затвердження "Схеми розміщення культових споруд" так і не відбулося. З цих же причин департамент містобудування КМДА вибрав найбільш невдалий привід для бюрократичної відписки на звернення однієї з найвпливовіших українських Церков – УГКЦ.