• Головна
  • Проекти
  • Конфлікт на Сумщині: громада УПЦ КП села Черневе хоче молитися у своїй церкві...

Конфлікт на Сумщині: громада УПЦ КП села Черневе хоче молитися у своїй церкві

26.05.2016, 10:43

Вже друга Літургія у селі Черневе Сумської області, яку очолили священики УПЦ КП, пройшла у клубі. Люди зібралися на молитву 25 травня – через тиждень після відкритого конфлікту між активістами, які виступають за Київський Патріархат, і тими, хто захищає Московський Патріархат.

Вже друга Літургія у селі Черневе Сумської області, яку очолили священики УПЦ КП, пройшла у клубі. Люди зібралися на молитву 25 травня – через тиждень після відкритого конфлікту між активістами, які виступають за Київський Патріархат, і тими, хто відстоює Московський Патріархат.

У невеликому селі Черневе, яке розташоване за 15 кілометрів від районного центру Глухів і за 5 кілометрів від кордону з Росією, жителі вирішили перейти до Київського Патріархату. Активісти зібрали підписи односельців - майже 70% опитаних підтвердили, що хочуть, щоб Літургії відправляли священики Української Православної Церкви (КП).

Після конфлікту, який стався 18 травня, коли громада вперше запросила священиків УПЦ (КП) і їм намагалися завадити молитися священики та вірні із УПЦ (МП), в тому числі й голова районної державної адміністрації Олексій Ткаченко, активісти, які ініціювали перехід, підготували необхідні документи для переходу громади разом із храмом.

Як повідомив РІСУ єпископ Сумський і Охтирський Української Православної Церкви (КП) Мефодій (Срібняк), громада перейшла із храмом, бо селяни будували церкву за свої кошти і всі документи для переоформлення готові. Незважаючи на це служити доводиться у приміщення клубу.

"Ми оголосили, що Служба Божа відбудеться у середу, 25 травня. Вперше її провів призначений в цю парафію священик о. Сергій. Ми хотіли провести богослужіння у храмі, але напередодні машинами та автобусами приїхали якісь люди, які були тут і минулого разу і, щоб уникнути конфлікту та не наражати людей на небезпеку, молилися ми в клубі. Але закон і правда на нашому боці, тому вже скоро конфлікт буде врегульовано і жителі Черневого зможуть молитися у своїй, вже українській, Церкві." 

Завідувач сектору у справах релігій та національностей управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації Олексій Усенко передбачає, що навколо цього переходу, так само, як і навколо інших, може ще бути довга судова тяганина за майно.

"На жаль, в Україні законодавство, яке регулює подібні переходи громад, далеке від досконалості. Тут є багато нюансів і тому часто сторони ще довго намагаються світоглядний конфлікт вирішити у судах. Наразі депутати працюють над законопроектами, які регулюють в тому числі й майнові питання релігійних громад. Очевидно, що представники Церков мають активніше долучатися до цього законотворчого процесу", – вважає Олексій Усенко.

РІСУ продовжує відстежувати ситуацію, що склалася як в цьому селі, так і в інших громадах, які хочуть перейти в інший патріархат.