• Головна
  • Проекти
  • Суми: на ділянці, яку у 2008 році не надали греко-католикам, збираються будувати церкву УПЦ (МП)...

Суми: на ділянці, яку у 2008 році не надали греко-католикам, збираються будувати церкву УПЦ (МП)

04.04.2016, 09:28
Суми: на ділянці, яку у 2008 році не надали греко-католикам, збираються будувати церкву УПЦ (МП) - фото 1

Землю під будівництво храму Святителя Миколая Чудотворця Сумська міська рада виділила ще 7 жовтня 2015 року (рішення №4893-МР), але цей факт пройшов непоміченим до викривального допису на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук колишнього міського голови Геннадія Мінаєва, датованого 2 квітня 2016 року.

Землю під будівництво храму Святителя Миколая Чудотворця Сумська міська рада виділила ще 7 жовтня 2015 року (рішення №4893-МР), але цей факт пройшов непоміченим до викривального допису на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук колишнього міського голови Геннадія Мінаєва, датованого 2 квітня 2016 року.

Геннадій Мінаєв твердить, що у сквері по вул. Привокзальна, де міська рада виділила релігійній громаді 0, 1840 Га землі рекреаційного значення, зводити будь-які будівлі категорично не можна.

Суми_1.jpeg

По-перше, Генеральний план міста Суми не передбачає будівництва на цьому місці. По-друге, тут раніше було кладовище і будь-яке будівництво призведе до пошкодження захоронень. Правда, могили давно зрівняні із землею, а у самому сквері розташований пам’ятник Партизанської слави, який поки що не збираються демонтувати. Та все ж, згідно із Історико-архітектурним опорним планом міста Суми, ця земельна ділянка належить до зони охорони пам'яток.

Пан Мінаєв у дописі згадав про те, як у 2008 році була ідея виділити цю ж земельну ділянку греко-католицькій громаді міста Суми. Саме цю пропозицію підтримував тодішній голова Сумської обласної державної адміністрації Павло Качур. За словам екс-мера, він був категорично проти цього і особисто попередив тодішнього головного архітектора міста Сергія Вінтоняка про те, що той має дати негативний висновок. Так і сталося.

Суми_2.jpeg

Також того ж року, коли розглядалося питання про виділення ділянки греко-католикам, представники УПЦ (МП) організували хресну ходу, яку очолив тодішній єпископ Сумський та Охтирський Іларій (Шишківський), проти будівництва церкви на місці кладовища. Також було розповсюджене «Открытое заявление православной общественности», в якому представники УПЦ (МП) звинуватили УГКЦ у тиску на місцеву владу, попереджали про дуже ймовірний міжконфесійний вибух у разі будівництва греко-католицької церкви в Сумах, заявили про утиски православних на Сумщині та запевнили, що зможуть захистити православну спільноту. «Если же власть и в дальнейшем будет спокойно смотреть на гонения и провокации против верующих УПЦ, или, хуже того, сама будет способствовать этому, мы, по примеру наших славных предков, сможем защитить свою веру, свои храмы и свои традиции от любых посягательств», - йшлося у заяві.

Після того, як землю у сквері греко-католицькій громаді не виділили, було кілька спроб отримати ділянку в інших частинах міста. Кожного разу цей процес наражався на активний спротив УПЦ (МП) та не отримував підтримки міської ради. Зрештою, у 2012 році УГКЦ за ринковою ціною придбала ділянку землі по вулиці Окружна, 15 в селі Сад Сумського району, де наразі ведеться будівництво каплички та проходять богослужіння.

Разом з тим, хоча будівництво у сквері ще не почалося, земля в користування надана і, очевидно, це лише питання часу. Тим більше, що 16 лютого 2016 року рішенням виконавчого комітету було затверджено «Перелік земельних ділянок, яким присвоюються поштові адреси», серед яких є і  «земельна ділянка площею 0,1840 га під розміщення храму за адресою: м. Суми, вул. Привокзальна (р-н скверу)», якій присвоїли адресу «площа Привокзальна, 4».