• Головна
  • Новини
  • Конфлікт у Кутах: “ви захотіли бандерівської церкви, не буде вам її...”...

Конфлікт у Кутах: “ви захотіли бандерівської церкви, не буде вам її...”

03.02.2016, 15:12
Конфлікт у Кутах: “ви захотіли бандерівської церкви, не буде вам її...” - фото 1
Перше слухання справи щодо храму у селі Кути на Тернопільщині, де триває конфлікт між вірними УПЦ КП та УПЦ (МП), має відбутися у вівторок, 9 лютого 2016 року. Також громада УПЦ КП звернулася до СБУ з приводу антиукраїнських, як кажуть у цій громаді, заяв вірних УПЦ (МП).

Перше слухання справи щодо храму у селі Кути на Тернопільщині, де триває конфлікт між вірними УПЦ КП та УПЦ (МП), має відбутися у вівторок, 9 лютого 2016 року. Також громада УПЦ КП звернулася до СБУ з приводу антиукраїнських, як кажуть у цій громаді, заяв вірних УПЦ (МП).

Судова справа уже є в списку призначених до розгляду під №819/86/16, йдеться на сайті Тернопільського окружного адміністративного суду, повідомив кореспондент РІСУ Володимир Мороз. Позивачем виступає громада УПЦ КП. Відповідачів аж троє: Шумська районна державна адміністрація, відповідач; Васьковецька сільська рада Шумського району Тернопільської області; релігійна громада "Парафія Святої праведної Анни" села Кути Шумського району Тернопільсько-Кременецької єпархії Української Православної Церкви.

Кути_храм.jpeg

“Суть справи: визнання недійсним п. 6 розпорядження голови Шумської районної державної адміністрації, розпорядження Васьковецького сільського голови, свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння та реєстраційного напису на документі про право власності”, – повідомляють у суді.

Це ж підтверджує голова парафіяльної ради громади Київського Патріархату у Кутах Ярослав Мосійчук.

“Ми звернулися в окружний адміністративний суд щодо відміни особистого права власності”, – говорить чоловік.

Нагадаємо, як уже писала РІСУ, у Кутах громада розділилася після того, як нетверезий священик УПЦ (МП) побився з тестем, а монах УПЦ (МП), який його тимчасово замінював, дуже часто поминав московського Патріарха Кирила. Після того, як частина вірних вийшла з цієї конфесії та створила громаду УПЦ КП, вони змушені служити надворі, але домагаються права на служіння у церкві, яку будували силами неподіленої ще парафії.

У Кутах часто виникають перепалки між вірними обох конфесій і в громаді УПЦ КП кажуть, що їхні опоненти роблять заяви, які наштовхують на думки про піддання сумніву державності України. Тож 30 місцевих жителів подали відповідну заяву в СБУ.

“Ми звернулися з приводу того, що вони викликають антиукраїнські настрої, лозунги “України нема, не було і не буде”. Це породжує велике обурення серед людей, адже це підрив державності України, – каже Я. Мосійчук. – Це вони привселюдно роблять і люди це підтверджують. От минулої неділі ми зібралися на Богослужіння біля воріт на церковному подвір'ї. Нас зібралося біля 70 чоловік, а їх – 21. І почали те ж саме: “Ви хочете бандерівської Церкви. Бандерівської Церкви не буде...”

Як ми з'ясували, в СБУ заяву жителів Кутів взяли до розгляду і передали її у Шумське відділення поліції.

“Ці матеріали долучено до кримінального провадження, порушеного раніше за статтею 180 Кримінального Кодексу України”, – розповідає начальник Шумського відділенна національної поліції, підполковник поліції Анатолій Ігнатюк.

Нагадаємо, що стаття 180 стосується перешкоджання здійсненню релігійного обряду”. Натомість, існує також стаття 161 Кримінального Кодексу України: “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”. Тож дії, про які заявляють у громаді Київського Патріархату, можуть потрактувати саме 161-ю статтею. Тривають слідчі дії.

Заяву до правоохоронців (зі збереженням авторського стилю) подаємо нижче.

Начальнику Управління СБУ
в Тернопільській області
Ушакову О. Ю.
Заява від представників релігійної громади
“Парафія св. Праведної Анни”
Української Православної Церкви Київського Патріархату
с. Кути Шумського району.

Заява

Ми, що нижче підписались, представники релігійної громади “Парафія св. Праведної Анни” УПЦ КП с. Кути на мирних акціях в с. Кути, які тривають з 14 серпня 2015 р. по даний час з врегулювання питання почерговості Богослужінь в храмі св. Праведної Анни с. Кути, будівничими якого є територіальна громада с. Кути, до якої ми входимо, почули від представників УПЦ МП публічні висловлювання, які принижують нашу національну честь і гідність.

Зокрема:

1. 19 грудня 2015 р. до громади УПЦ КП підійшла гр. с. Кути Касянчук Любов Миколаївна і сказала слідуючі слова, приблизно такі: “Ви захотіли бандерівської Церкви, не буде вам її, скоро ваша влада закінчиться, прийде наша і ми вам покажемо Церкву”

2. 4 січня 2016 р. до громади УПЦ КП на мітингу біля воріт храму дячиха громади УПЦ МП, жителька с. Андрушівка Кушнірук Світлана Анатоліївна сказала слідуючий вислів: “України нема, не було і ніколи не буде”.

Вказуваними публічними висловлюваннями Касянчук Л. М. І Кушнірук С. А., на нашу думку, поставили під сумнів незалежність і державний суверенітет України та легітимність державної влади, чим принизили нашу національну честь і гідність як українців. Окрім того, такі дії вказаних осіб посилюють серед мешканців с. Кути ненависть та міжконфеійну ворожнечу.

Підписи додаються

Кути_1.jpegКути_2.jpeg