• Головна
  • Новини
  • У суді відновлять проваждення щодо міжконфесійного конфлікту в Башуках...

У суді відновлять проваждення щодо міжконфесійного конфлікту в Башуках

30.11.2015, 14:04
У суді відновлять проваждення щодо міжконфесійного конфлікту в Башуках - фото 1
На чергове коло судових розглядів потрапив міжконфесійний конфлікт у селі Башуки на Тернопільщині. Цим разом Тернопільський апеляційний суд 24 листопадла дав зобов'язання Кременецькому районному суду відновити провадження у справі.

exklusiv.gifНа чергове коло судових розглядів потрапив міжконфесійний конфлікт у селі Башуки на Тернопільщині. Цим разом Тернопільський апеляційний суд 24 листопадла дав зобов'язання Кременецькому районному суду відновити провадження у справі.

Нагадаємо, конфлікт у Башуках триває між вірними УПЦ КП та УПЦ (МП). Раніше в селі була тільки громада другої з названих конфесій, одначе більшість вірних вирішила перейти. За словами цих місцевих жителів, до цього їх спонукав аналіз позиції РПЦ та УПЦ (МП) щодо російської агресії в Україні і прагнення бути в українській Церкві. Ще на початку літа вірні УПЦ (МП), яких у Башуках меншість, утримували місцевий храм св. Архистратига Михаїла і не впускали туди вірних УПЦ КП. Але в червні 2015 р. громада Київського Патріархату зайняла церкву, 14 червня відслужила там перше Богослужіння відтоді вже вірні УПЦ (МП) опинилися надворі.

“Ще коли то все почалося, у червні, ми подали позов до суду, щоб визнати протокол їхніх зборів недійсним. Адже зборів, як таких, не було. Тим часом 4 вересня відбулася так звана перереєстрація громади і голова Тернопільської облдержадміністрації підписав розпорядження. Змінилися і юрисдикція громади, і її керівник. Замість громади УПЦ у держреєстрі під тим самим номером вписали громаду УПЦ КП, – висловив позицію своєї церкви у розмові з кореспондентом РІСУ Володимиром Морозом настоятель УПЦ (МП) із Башуків о. Василь Горюк. – Справа вже тоді була у суді. Їхній юрист надала протокол їхніх зборів і сказала, що громади УПЦ немає”.

Відтак Кременецький райсуд залишив справу без розгляду, що й стало причиною рішення Апеляційного суду. Заступник директора Департаменту у справах культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ігор Кульчицький пояснює, що це рішення не означає ліквідацію громади УПЦ КП.

“Проблема в тому, що Кременецький районний суд залишив справу без розгляду. Як пояснюють юристи, у даному випадку він мав “відмовити у задоволенні позовних вимог”. Як юридичної особи, громади УПЦ у Башуках тепер дійсно немає”, – коментує ситуацію І. Кульчицький.

“Звісно, що судові процеси тривають, але наша громада у Башуках продовжує жити повноцінним життям. На церковні виміри ці суди не впливають”, – розповідає архиєпископ Тернопільський і Кременецький Нестор (Писик).

Загалом о. В. Горюк переконує, що громада УПЦ (МП) у цьому селі просто хоче відновити свої документи. У дійсності ж очевидно, що “відновлення” у такій версії означатиме визнання неправомірним утворення громади УПЦ КП. З іншого боку, у Башуках невирішеною залишається проблема надання вірним УПЦ (МП) нової ділянки.

“Ми розуміємо, що вас більше, але ж виділіть нам земельну ділянку. Ми зверталися до сільської ради як юридична особа тричі і від фізичних осіб – двічі. Землю нам не дали, – продовжує священик. – У нас була одна умова, щоб вони не йшли шляхом перереєстрації нашої громади, адже для нас це нонсенс і незаконно...”

Після того, як храм у Башуках перейшов до УПЦ КП, вірні УПЦ (МП) спершу служили надворі, а після того, як померла одна одинока літня жінка, – у її хаті, продовжує священик.

За словами, І. Кульчицького, у департаменті отримували скарги про відмову надати землю.

“Так, скарги були, але сільрада зверталася також з питанням – на кого виділяти землю? Адже священик УПЦ (МП) підписувався як керівник громади, яка вже не існує. Вони не хочуть реєструвати нову громаду”, – каже заступник начальника Департаменту у справах культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації.