У Катеринівці билися під храмом

22.09.2015, 14:33
У Катеринівці билися під храмом - фото 1
Бійкою з численими травмованими завершилося увечері 21 вересня 2015 року протистояння через храм святого Георгія Побідоносця між православними громадами у селі Катеринівка Кременецького району Тернопільської області.

exklusiv.gifБійкою з численими травмованими завершилося увечері 21 вересня 2015 року протистояння через храм святого Георгія Побідоносця між православними громадами у селі Катеринівка Кременецького району Тернопільської області. Конфліктну ситуацію досліджував кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

Катеринівка.jpgПочалося все з того, що громада УПЦ (МП) тривалий час перешкоджала громаді  УПЦ КП у її праві на почергові Богослужіння. А коли вірні Київського Патріархату таки зайшли до церкви, то майже одразу наїхало біля 200 прихильників УПЦ (МП) і розпочали “штурм”.

Про конфлікт у цьому селі ми вже повідомляли неодноразово. Криваві події розгорнулися у Катеринівці на празник Різдва Пресвятої Богородиці. Перше повідомлення про загострення ситуації розмістив у Facebook увечері 21 вересня Архиєпископ Тернопільський і Кременецький УПЦ КП Нестор (Писик):

“Дорогі брати та сестри! Прошу всіх молитися за нашу громаду Св. Вмч. Георгія Побідоносця с. Катеринівка Кременецького р-ну. За наявною інформацією, МП звезли в село близько 200 людей і намагаються атакувати храм, де забарикадувалася наша громада. Завдяки втручанню Національної гвардії поки що вдається уникнути бійки, але "гастролери" не збираються залишати село. Прошу всіх небайдужих молитися за священиків і парафіян, які зараз перебувають в облозі”, – писав він.

Сільський голова Вікторія Дрель підтвердила, що громада Київського Патріархату після обіду зайшла до храму, в який її протягом довгого часу не допускала громада УПЦ (МП).

“Ті православні не вважають цих православних православними, а називають їх єретиками і розкольниками. Тож з боку УПЦ (МП) приїхали чужі люди... Громада Київського Патріархату зайшла до храму приблизно о 14.30, – говорила 21 вересня В. Дрель. – Ті (УПЦ (МП) – ред.) уже на той час відправили і пороз'їжджалися. Київський Патріархат відслужив надворі, а вже тоді, пізніше, зайшов до церкви”.

У Київському Патріархаті пояснюють, що місцеві люди зайшли до храму, бо у них увірвався терпець через ігнорування прав і приниження з боку УПЦ (МП).

Катертнівка_бійка.jpg

“Є документи на почергові Богослужіння, але Московський патріархат не погоджувався. Голова ОДА розпорядився, щоб райдержадміністрація розробила графік почергових Богослужінь, але вони (УПЦ (МП – ред.) не прийшли на відповідні збори. Їм відводили час зранку, а нам – із 12-ї години, – говорить місцевий благочинний УПЦ КП о. Володимир Буграк. – Тож Київський Патріархат оголосив, що буде Богослужіння і відслужив на подвір'ї храму. Тоді наші люди пішли. Прихильників Московського Патріархату було багато і служили вони десь до 14-ї, тобто далі, ніж за графіком”.

Після служби вірні УПЦ (МП) замкнули церкву і розійшлися.

“Тоді люди з села, із громади Київського Патріархату, прийшли та відкрили храм, не ламаючи дверей. Коли відкрили, то зателефонували нам із настоятелем і ми поїхали у Катеринівку. “Правий сектор” був у селі, але стояв на дорозі, щоб зупинити імовірних провокаторів, – продовжує благочинний. – У храмі люди виявили, що багато речей, які жертвували раніше, немає. Зник увесь євхаристійний набір. Ми не претендуємо на це, але міліція зафіксувала все на відео, щоб потім не звинувачували у крадіжці. Тоді приїхали представники УПЦ (МП) і хотіли зайти до храму. Громада їх не пустила. Сказала: “ми вас тепер до храму не пустимо”. Десь до 18.30 вони ходили довкола, співали, молилися. Наші люди укріплювали двері. І до них приїхало підкріплення”.

Оскільки у міліції вже знали про конфлікт і була висока ймовірність ескалації, у Катеринівку прибули 60 правоохоронців.

“Це 30 співробітників Кременецького райвідділу МВС і 30 – із батальйону “Тернопіль”. У село приїхало більше 200 чужих людей, агресивно налаштовані молодики. Був і “Правий сектор”, у даному випадку він допомагаа одній із громад в охороні правопорядку”, – повідомляють у Секторі зв'язків з громадськістю УМВС в Тернопільській області.

“Гості”, котрі приїхали на підтримку УПЦ (МП) пішли лавою на храм, але правоохоронці відтіснили нападників.

“Московський Патріархат висунув умову, щоб храм опломбувати і нехай будуть суди, але люди не погодилися і залишилися у церкві. Тепер будуть перемовини, – каже о. В. Буграк. – Місцеві говорять: “Ви нас за людей не мали, змішали нас із болотом. Ми з самого початку зі сльозами на очах просили про почергові, а ви не чули, бо були у храмі... А тепер ми вас маємо пустити і ви знову будете це робити...” Люди мають недовіру до Московського Патріархату.

Цілковито по іншому бачать ситуацію в УПЦ (МП).

“Робиться порушення із залученням правоохоронних органів. Ще такого не було в історії. Міліція і “Правий сектор” оточили з дубинками – і побили. Розбиті голови, поламані ноги, багато крові... Як так жорстоко побили людей, які йшли до свого храму. Десь два буси поранених відвезли. Я не знаю вже, що робити і куди звертатися. Усі ж в шоці. Як так, щоб міліція так односторонньо...”, – говорить секретар Тернопільської єпархії УПЦ (МП) о. Степан Балан.

Священик визнає, що з боку його конфесії участь у конфлікті брали як місцеві жителі, так і приїжджі. Водночас заперечує, що їхня громада не пускала до храму УПЦ КП.

“Не було такого, щоб ми не пускали. Це коли в них не було документів... А коли документи вже були, то потрібно було проводити переговори. До того ж, графіку Богослужінь не було. Вже зранку 21 вересня ми служили надворі, бо вони у суботу (19 вересня – ред.)  заблокували храм, – продовжує секретар єпархії. – Ясно, що вони тепер будуть говорити, що ніхто нікого не бив. І ви також напишете, що це “москалі безпредєльнічають”.

А поміж тим, у Катеринівці триває “стояння на Угрі”. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

“За даним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 345 Кримінального Кодексу України – погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк”.

Кількості травмованих співробітників та учасників конфлікту поки не повідомляють. За інформацією з наших власних джерел, йдеться про приблизно 20 прихильників УПЦ (МП) та трьох правоохоронців.

“Це взагалі на державному рівні мають звернути увагу, хто й чому залучає учнів-семінаристів до такого, адже, як можна було чути під час тих подій, були тут ще й неповнолітні, і просто чоловіки, яких привезли зі сторони Кременця, – каже очільник “Правого сектора” на Тернопільщині Василь Лабай. – Після бійки один із священників позбирав у купу неповнолітніх, позабирав у них перцовий газ та відправив їх бусом за межі села.

На вікна катеринівського храму уже встановили грати...