• Головна
  • Новини
  • Монахині Харалампієвського жіночого монастиря проситимуть Петра Порошенка визволити їх монастир з-за ґрат...

Монахині Харалампієвського жіночого монастиря проситимуть Петра Порошенка визволити їх монастир з-за ґрат

18.08.2015, 14:20
Монахині Харалампієвського жіночого монастиря проситимуть Петра Порошенка визволити їх монастир з-за ґрат - фото 1
Монахині збирають підписи на підтримку розмежування Гамаліївського Харалампієвського жіночого монастиря та чоловічої колонії ШВК-66 та планують звернутися до Президента України Петра Порошенка.

Монахині збирають підписи на підтримку розмежування Гамаліївського Харалампієвського жіночого монастиря та чоловічої колонії ШВК-66 та планують звернутися до Президента України Петра Порошенка.

Цю ініціативу благословив єпископ Конотопський та Глухівський владика Роман (Українська Православна Церква (Московський Патріархат), а втілюють в життя благочинний церков Шостки та району отець Петро, ігуменя Софія, віруючі та небайдужі містяни. 

монастир_Сумщина.jpg

Як писала РІСУ, Харлампіївський монастир, який у 1713-1924 рр. діяв поблизу села Гамаліївка Шосткинського району, сьогодні міг би стати потужним паломницьким центром, якби не став  частиною в’язниці.

Перше, що впадає у очі людям, які їдусь до Шостки із Сум – собор Різдва Пресвятої Богородиці за височезним парканом та колючим дротом. Наразі він є тюремною церквою, куди регулярно приїздить правити службу священик. Поряд із собором знаходяться колишні келії монастиря, а зараз тут розташовані лазня для засуджених, майстерні та адміністративні приміщення.

Сам комплекс монастиря є пам’яткою архітектури національного значення та має історичну цінність – тут знаходиться усипальниця родини Скоропадських, зокрема поховані один з останніх гетьманів Іван Скоропадський та його дружина Анастасія.

Формальні умови для передачі собору та монастирських приміщень є – ще Віктор Ющенко, будучи Президентом, підписав указ №4/2010 «Про деякі питання збереження ансамблю пам’яток Гамаліївського Харлампієвого монастиря», в якому йдеться про звільнення Шосткинською ВК-66 приміщень і будівель колишнього монастиря. Але для виконання цього указу потрібні чималі кошти для перенесення колонії в інші приміщення. Керівництво колонії згодне повернути приміщення Церкві, але одного указу Президента для цього недостатньо. Про це РІСУ повідомила Ірина Стегній.