• Головна
  • Новини
  • Маріупольські юдеї збираються відновити одну з найстаріших будівель міста...

Маріупольські юдеї збираються відновити одну з найстаріших будівель міста

27.05.2015, 10:47
Маріупольські юдеї збираються відновити одну з найстаріших будівель міста - фото 1
Релігійна громада юдеїв звернулася до Маріупольської міськради з проханням щодо відведення земельної ділянки для відновлення зруйнованої будівлі синагоги.

e60ab.gif-7.gifРелігійна громада юдеїв звернулася до Маріупольської міськради з проханням щодо відведення земельної ділянки для відновлення зруйнованої будівлі синагоги. Про це йдеться на сайті міської ради Маріуполя, повідомляє видання UAZMI.

За наявною інформацією, будівлю синагоги було зведено в 1882 році. У 1930-х роках, у період масових гонінь до представників всіх релігій, синагога перейшла в користування радянської влади, але на відміну від багатьох православних церков не була зруйнована.

"У будівлі послідовно розміщувалися гімнастичний зал, контора Ленінградського "Гіпромезу", лікарня, медичне училище, вечірньо-заочна школа, школа юних моряків. У середині 1980-х років було прийнято рішення розмістити в ній картинну галерею. В одну із зим після дуже сильного снігопаду дах не витримав ваги снігового покриву і впав. Частину будівельних матеріалів розтягнули жителі навколишніх будинків, а те, що залишилося від одного з найстаріших будинків Маріуполя, можна спостерігати і сьогодні. Будівлю синагоги зараз практично зруйновано. Там залишилася тільки частина стін", – зазначає видання.

Відновити зруйновану будівлю синагоги євреї Маріуполя хочуть не перший рік. Це вже друге звернення. Раніше депутати Маріупольської міськради не підтримали цю ініціативу. Однак релігійна громада не полишила спроб відновити історичний пам'ятник.